hooi
hooi

Hoe kun je je paard het beste hooi voeren?

Welzijn Opvallend Voeding

Veel paarden krijgen hooi gevoerd, maar hoe kun je dat het beste doen? Tegenwoordig zijn er allerlei manieren, maar omdat elk paard anders is, is het lastig om te zeggen wat de juiste manier is voor jouw paard. Professor Kathleen Crandell van Kentucky Equine Research geeft tips over het voeren van hooi.


Slowfeeder

Bij slowfeeders kun je denken aan een hooinet of hooizak. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen, ook als ze al gevuld zijn. Daarnaast bootst het grazen na door de manier waarop het paard zijn hooi verkrijgt. Afhankelijk van de grootte van de gaten in je hooinet kan het ook voorkomen dat je paard te grote plukken hooi in één keer naar binnen schrokt. Een slowfeeder kan bijvoorbeeld handig zijn als je paard zich snel verveelt.

Buiten voeren

Paarden die buiten staan, krijgen soms ook nog hooi gevoerd. Staat je paard op een bodem met veel zand, dan kun je het hooi beter niet op de grond leggen. Dit om te voorkomen dat het paard zandkoliek krijgt. Je kunt het hooi in verschillende dingen doen (zoals een brede bak of een voedertrog), als het maar geen scherpe randen heeft. Daarnaast is het handig als je het hooi op een droge plek staat, zodat het niet nat wordt.

Hooi op de grond

Als je een kudde paarden hooi wil voeren, kan het handig zijn om verspreid over het oppervlakte hooi neer te leggen. Vooral paarden die lager in de rangorde staan, profiteren hiervan. Daarnaast kan het voeren vanaf de grond bevorderlijk zijn voor de luchtwegen van je paard omdat het stof dat in het hooi zit dan minder makkelijk in de luchtwegen komt. Als je paard bijvoorbeeld ademhalingsproblemen heeft, is voeren vanaf de grond een goede optie.
Bron: Equinews
6355991