Manen
Manen

Tips voor een dikke bos manen

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

Roze elastiekjes, gouden strikjes, duizenden knotjes en meterslange vlechten. Overal zie je ze, behalve bij je eigen paard. Hoe zorg je dat ook jouw paard zo’n schitterende dos manen krijgt? Johan van Sommeren van hippisch cursuscentrum NHI in Zoelen heeft een aantal tips. Doe er je voordeel mee.


Afgeschuurd

“Wij wassen de manen en staart vrijwel nooit”, zegt Johan. “Als je shampoo gebruikt, wat ik vaak troep vind, kunnen er namelijk restjes op de staartwortel of in de manenkam achterblijven. Dat jeukt, waardoor de paarden gaan schuren. Hierdoor worden manen en staart alleen maar dunner.”
  • Spoel de manen en staart na een training alleen met water uit. Gebruik geen shampoo en spuit of smeer er na de wasbeurt niets in.
  • Als je toch shampoo wilt gebruiken, neem dan betadineshampoo. “Daar gaan paarden niet van schuren en het is niet erg als er restjes blijven zitten. Het ontsmet bovendien wondjes en werkt tegen schimmel. Wij wassen onze paarden misschien een of twee keer per maand met betadineshampoo als we naar een concours gaan. Voor de rest spoelen we de manen gewoon uit met water. Als je geen betadineshampoo hebt, gebruik dan een dunne of niet-vette shampoo.” Johan gelooft niet in shampoos die van alles beloven. “Vaak zijn die te vet of zitten er parfums in, waar paarden jeuk van krijgen.”
  • Zet je paard alleen ’s morgens of ’s avonds in de wei of de paddock wanneer de zon niet zo fel schijnt en er minder insecten zijn (op muggen na). Zo voorkom je huidirritaties waardoor het paard gaat schuren tegen de jeuk.

Weinig manen

“Ik doe eigenlijk nooit zoveel aan de manen en staart van mijn paarden”, zegt docent en instructeur Johan van sommeren. En dat is misschien ook gelijk zijn geheim. Want hoe meer je plukt, kamt en wast, hoe minder er vaak overblijft.
  • Kam zo weinig mogelijk. En als je het doet, doe het dan met een grove manenkam of een speciale manenborstel.
  • Wil je mooie volle manen? Vlecht ze dan in en laat het een nachtje zitten. Als je de volgende dag de vlechten eruit haalt, heeft je paard een mooie bos krullen of slag in de manen.
  • Geef de manen af en toe een knipbeurt. Het is volgens Johan net zoiets als naar de kapper gaan om je dode punten te laten knippen. “Je hoopt dat daardoor de manen wat dikker worden, net als je eigen haar. Maar eigenlijk denk ik dat erfelijkheid een grote rol speelt bij dunne manen en vrees ik dat er dus weinig aan te doen is.”
  • Het is volgens Johan niet bewezen, maar je paard regelmatig laten masseren om zijn spieren soepel en los te houden of te maken, zou de manengroei kunnen bevorderen. Met massage stimuleer je immers de bloedsomloop. “TTouch-technieken schijnen bovendien van invloed te zijn op het verminderen van prikkels bij jeukende manen.”

Te dikke bos

“Als de manen zo dik zijn dat je ze niet meer normaal kunt vlechten, dun ik ze uit”, zegt Johan van sommeren. Hij doet dit door ze te trekken met een speciale manentrekkam. “Dat vind ik niet zielig. Je kunt het niet vergelijken met het trekken van haar uit het hoofd van een mens. De manenkam bestaat uit halsvet en spieren. Als je steeds kleine plukjes pakt en die eruit trekt, is er niet zoveel aan de hand.”
  • Dun de manen uit door ze te trekken. De dikte en lengte zijn afhankelijk van het aantal vlechten dat je wilt maken en hoe lang die moeten zijn. Je kunt de manen tot een handbreedte inkorten voor een manenkam vol kleine vlechtjes, maar je kunt ze natuurlijk ook langer laten voor meer mogelijkheden.

Uitzakkende vlechten

Voor uitzakkende vlechten kan Johan maar een oorzaak aanwijzen: de manen zijn te glad door het gebruik van shampoo of een anti-klitmiddel. “Van de meeste anti-klitmiddelen worden de manen zo glad dat je er niet veel meer mee kunt. Zelf gebruik ik een middel dat voor mensen bestemd is en de haren ontwart, maar niet glad maakt.”
  • Gebruik geen anti-klitspray of shampoo of andere middelen die de manen te glad maken.

Vieze manen

Erger jij je als je paard vieze manen heeft? Niet doen, zegt Johan. Hij vindt het juist goed als een paard zichzelf eens lekker vies kan maken. “Een paard moet af en toe kunnen rollen. Dat is heel goed voor zijn lijf. Als een paard niet wil rollen, is er meestal iets aan de hand. Je ziet het vaak bij paarden met rugproblemen. Als er modder in de manen zit, kun je dat er gewoon met water uitspoelen.”
  • Gebruik liever geen halsdeken om de manen schoon te houden. “Vanwege de dikke spieren in de nek kan een paard dan moeilijker zijn warmte kwijt”, zegt Johan. Een halsdeken werkt dan juist averechts want als een paard gaat zweten, krijgt hij jeuk en kan hij gaan schuren. Bij sommige halsdekens kan de wrijving van de stof de manen ook beschadigen.
Bron: Bit