150113003_ABFweb
150113003_ABFweb

Risico op brand verminderen

Welzijn Opvallend

Brand op stal, een nachtmerrie van iedere paardeneigenaar. Niet roken in de stal, geen open vuur maken en een brandblusser aan de muur zijn simpele maatregelen. Maar je kunt veel meer doen om de brandveiligheid op stal te verbeteren. Met de volgende tips beperk je de risico’s.


  • Controleer de opslag van hooi- en stalbedekking regelmatig, vooral als je net een nieuwe lading binnen krijgt. Vochtig hooi kan gaan broeien, hierdoor komt er warmte vrij en dit kan vuur veroorzaken.
  • Hang brandblussers op bij iedere deur van de stal, in de zadelkamer en bij het voer. Bespreek met alle mensen op stal waar de brandblussers hangen en hoe je ze moet gebruiken. Zorg ervoor dat de brandblussers regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden.
  • Zorg dat je erf goed te vinden is voor de hulpdiensten. Denk hierbij aan een huisnummerbordje aan het begin van de oprit, een duidelijk zichtbare stalnaam of andere bewegwijzering. Controleer je oprit en erf op smalle paadjes en krappe bochten die de brandweer belemmeren in het bereiken van het vuur.
  • Overweeg om een sproeisysteem, brandmelders en een nood lichtsysteem aan te schaffen. Dit systeem zorgt ervoor dat je nog steeds licht hebt als de stroom uit gaat.
  • Gestreste paarden kunnen onverwacht reageren. Het is een goed idee om een keer ‘s nachts naar stal te gaan en alleen een zaklamp te gebruiken. Laat je paard zich door de donkere stal leiden, ook door een vreemde? Ook als deze vreemde er raar uit ziet met een grote helm, dik pak en zuurstofmasker? Hoe reageert je paard als hij geblinddoekt is? Als je paard dit spannend vind, is het verstandig om deze dingen te oefenen.
  • Vraag de lokale brandweer om je erf te bezoeken en vraag of zij nog maatregelen weten om het risico op brand te verminderen.

Welke maatregelen op het gebied van brandveiligheid zijn er bij jou op stal?

Bron: Equinews