oud
oud

Wat jouw senior je zegt over zijn dieet

Welzijn Opvallend Oudere paarden Verzorging Voeding

Een groot deel van de paarden valt onder de categorie ‘bejaard’. Hoe je oudje eruit ziet vertelt je van alles over zijn dieet en welke veranderingen je wellicht moet maken.

Een ouder paard ondergaat verschillende lichaamsveranderingen. Wat er verandert, ligt aan verschillende factoren. Als het vetpercentage is afgenomen, heeft het paard meer calorieën nodig. Deze kan een paard halen uit vet in olie, ruwvoer van goede kwaliteit of gecontroleerde hoeveelheden zetmeel en suiker. Verbeterde energie-opname uit goed verteerbare bronnen kan helpen de lichaamsconditie van je paard te herstellen.
Als je paard spiermassa kwijt is, kun je dit niet herstellen met enkel maar het verhogen van de energie-opname. Het paard heeft dan wellicht een extra eiwitbron nodig die de essentiële aminozuren lysine, methionine en threonine (de eerste drie beperkende aminozuren) bevat om spiermassa op te bouwen. Het verlies van spiermassa kan ook gepaard gaan met een doffe vacht en het slechter worden van de hoeven.
De verandering in vacht en hoeven kan ook gelinkt worden aan een tekort aan belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen in de voeding.
Verandering in lichamelijke conditie, spiermassa, vacht en hoeven kan een teken zijn dat er iets niet goed is met het dieet van je paard. De eenvoudigste oplossing is het overschakelen op speciale seniorenvoeding, die vaak goede resultaten geeft. Twijfel je over het dieet van je oudere paard? Overleg dan met je vee-arts.
Bron: The Horse88