130411646_ABFweb
130411646_ABFweb

Leren herkennen of er iets mis is met je paard

Welzijn Opvallend

Omdat je paard het je niet kan vertellen als hij zich niet goed voelt, is het handig dat jij aan zijn gedrag en lichaamstaal kunt zien dat er iets mis is. Er hoeft natuurlijk niet altijd iets ernstigs aan de hand te zijn als hij zich een beetje anders gedraagt dan normaal. Waar moet je op letten om in te schatten of er iets mis is? We geven een aantal voorbeeldsituaties. Voor al deze situaties geldt natuurlijk: als je twijfelt, haal er dan een dierenarts bij.


Liggen en rollen

Je paard gaat liggen, rolt om, staat op, gaat weer liggen en rolt nog eens. Is dit een teken van koliek of heeft hij misschien jeuk? Hierbij is het goed om te onthouden dat een paard nadat hij heeft liggen rollen graag alles even lekker van zich af schudt. Paarden die gaan liggen vanwege lichamelijk ongemak, schudden meestal niet. Let hierbij ook op goed zijn ontlasting, heb je daar iets anders aan gemerkt?

Niet eten

Normaal gesproken eet je paard alle restjes van zijn eten op, maar nu had hij na een paar happen genoeg. Heeft hij gewoon geen honger of is er iets aan de hand? Als je paard altijd een goede eter is geweest, zal ‘geen honger’ waarschijnlijk niet de reden zijn. Het kan een teken zijn van pijn in zijn darmen of maag maar ook dat er iets mis is met het eten zelf. Zit er veel viezigheid tussen of zit er misschien een muis of ander ongedierte in zijn voerbak? Verder kan ook zijn gebit het probleem zijn, heeft je paard misschien last van zijn tanden? Check dus eerst zijn voerbak en het eten. Vind je daar niets geks, hou het dan even in de gaten en bel eventueel de dierenarts.

Op rust met een voorbeen

Je paard staat meestal op rust met een van zijn achterbenen, of gewoon met vier benen op de grond. Nu valt je op dat hij een van z’n voorbenen op rust heeft staan. Dit duidt vaak op pijn. Probeer even hoe hij reageert als je met hem gaat stappen, je ziet dan snel genoeg of er echt iets aan de hand is.

Niet drinken

Je paard drinkt altijd voldoende water maar nu lijkt hij liever niet uit de drinkbak te drinken. Voor je je erg zorgen gaat maken, check eerst even of er geen viezigheid in de drinkbak ligt. Heeft hij er bijvoorbeeld in gemest? In de winter kun je weer andere problemen hebben met het drinken van je paard. We schreven eerder al over dit onderwerp, het artikel lees je hier. Als je paard bang lijkt voor een elektrisch verwarmde waterbak en terugdeinst als hij het water raakt, kan het zijn dat hij bijvoorbeeld een lichte schok voelt. Controleer dus eerst zijn waterbak.
Bron: Equinews