Oren
Oren Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

11 dingen die je moet weten over de oren van je paard

Welzijn Opvallend Verzorging

Vraag je je wel eens af waarom je paard plotseling stopt of omdraait op buitenrit? Of waarom hij ineens wegschiet in die ene hoek van de bak terwijl er niets aan de hand is? Eigenlijk is er altijd wel iets aan de hand, maar het gehoor van paarden zit anders in elkaar dat dan van de mens. Hierdoor kan het paard geluiden oppikken die voor ons niet te horen zijn. Wist jij dit al over de oren van je paard?

1.

Paarden kunnen geluiden horen van zo’n 4 kilometer afstand.

2.

De mogelijkheid om hoge frequenties te horen betekent dat paarden de ultrasone kreet van een vleermuis kunnen horen. Dat geluid is niet te horen voor een mens. Dit is één van de redenen waarom een paard soms op iets reageert waar de ruiter zich niet bewust van is.

3.

Paarden kunnen ook laagfrequente geluiden waarnemen. Bijvoorbeeld tijdens het grazen, via trillingen door de grond die hij voelt aan zijn tanden. Deze trillingen worden overgebracht door het kaakbeen naar het middenoor. Ook de hoeven van het paard pikken deze trillingen op. Zo is het paard extra gewaarschuwd voor mogelijke roofdieren.

4.

De conische vorm van de oorschelp — vergelijkbaar met een ouderwetse grammofoon luidspreker — kan zelfs de zachtste geluiden oppikken.

5.

Deze vorm helpt het paard tevens door het geluid waar het paard zich op focust af te schermen en vervaagt andere geluiden om hem heen. 

6.

Gezonde, jonge mensen kunnen geluiden horen vanaf zo’n 20 hertz tot 20 kilohertz en zijn het meest gevoelig voor geluiden tussen de een en drie kilohertz.

7.

Het bereik van een paard is veel breder: van 14 hertz tot 35 kilohertz, tweederde van een octaaf.

8.

Geluiden tussen de een en 16 kilohertz zijn het best hoorbaar voor een paard.

9.

Het paardenoor heeft 10 spieren in zijn oor die de beweging van het oor controleren. De mens slechts drie. Om deze reden kan het paard elk oor in een andere richting draaien om te luisteren en te communiceren.

10.

Nadat het oor het paard vertelt in welke richting hij moet kijken, helpt zijn gezichtsveld van bijna 360 graden hem de exacte locatie van het geluid te bepalen.

11.

Zodra de bron van het geluid wordt geïdentificeerd als niet-bedreigend zal het paard gewoonlijk kalm blijven. Als het paard wel een dreiging oppikt — of de bron van het geluid helemaal niet kan zien — zal zijn instinct hem vertellen in de tegenovergestelde richting van het geluid te rennen. Paarden blijven prooidieren.

Bron: Horse and Hound