herfst
herfst

Herfstige voedingstips

Welzijn Opvallend Voeding

Of we het nu leuk vinden of niet, de herfst komt er weer aan. Zodra de temperaturen lager worden, veranderen er ook dingen in de voeding van je paard. Waar moet je op letten? Hier wat punten om extra in de gaten te houden.

Een ander voedingspatroon

Heeft jouw paard in de zomer veel weidegang gehad en gaat hij nu weer langer op stal? Dan krijgt je paard waarschijnlijk meer hooi en minder gras. Probeer de verandering van voeding zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, de vertering heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Weidegang

In de herfst verandert het weer, waardoor ook de samenstelling van het gras kan veranderen. Het fructaangehalte in het gras kan erg hoog zijn en dit is niet goed voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Let ook op met eikels en eikenbladeren, die zijn giftig voor paarden.

Water

De meeste paarden zullen in de herfst wat minder gaan drinken dan ze met warme zomerdagen deden. Dat neemt niet weg dat het belangrijk blijft om je paard altijd van genoeg schoon water te voorzien. Hou als richtlijn aan dat je er zelf een slokje van zou moeten kunnen nemen.

Ruwvoer belangrijkste energiebron

Afhankelijk van type gras en tijd van oogsten, voorziet ruwvoer voor een groot deel in de voedingsbehoefte van een paard. Het bevat veel vezels, die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Ook is ruwvoer de belangrijkste energiebron voor een paard. Energie die je paard in de herfst goed kan gebruiken om warm te blijven en een wintervacht aan te maken. Het verteren van ruwvoer levert warmte op, meer dan tijdens het verteren van krachtvoer.

Kijk goed naar je paard

Om te bepalen of je paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt in de herfst, is het belangrijk om goed naar je paard te kijken. Zie je de ribben van je paard? Zie je terugval in de spieren? Stort je paard zich uitgehongerd op het hooi dat je komt brengen? Eet je paard hout en lijkt dat niet door verveling of stress te komen? Voel ook hoe je paard aanvoelt. Een lange, dikke vacht kan ervoor zorgen dat je paard op het oog in betere conditie lijkt dan deze in werkelijkheid is.

Laatste tip

Heb je echt je twijfels of je paard wel de juiste voeding binnen krijgt? Blijf er dan niet mee zitten en vraag je dierenarts of een goed opgeleide voedingsdeskundige om advies.

Bron: The Horse