Dry needling
Dry needling

De positieve kracht van dry needling

Welzijn Members Only Veterinair

Wie een hekel aan naalden heeft kan maar beter uit de buurt blijven van fysiotherapeute Andrea Schachinger. Heeft je paard echter bewegingsklachten als gevolg van spierverkrampingen dan moet je je wellicht toch over je angst heen zetten. Met dry needling kan spierpijn als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vastgelegen

De uit de kluiten gewassen schimmelruin Charly heeft spierpijn, zoveel dat het hem in zijn dagelijkse werk onder het zadel flink beperkt. De oorzaak is duidelijk, hij heeft met zijn lange lijf vastgelegen in zijn box. 

Zichtbare schade heeft Charly daarbij niet opgelopen en ook zijn botten en pezen zijn gelukkig helemaal oké. “Voor elke therapie geldt dat je de mogelijkheden en beperkingen van een behandeling moet kennen. Dry needling pas ik toe op spieren en dus boven de knie en de elleboog van het paard. Pezen, botten, banden en inwendige organen, daar kan ik niets mee. Vandaar ook dat ik graag samenwerk met de dierenarts. Op het moment dat hij vaststelt dat het in de spieren zit, kan ik er mee verder”, vertelt de fysiotherapeute.

Triggerpoint

Andrea Schachinger loopt alle spieren van Charly van voor tot achter na door er met haar vingers druk op te zetten. Ineens duikt de ruin weg voor de druk, Andrea heeft een voor de behandeling belangrijk ‘triggerpoint’ gevonden. 

“Een triggerpoint kun je vergelijken met de pijnlijke knoop in een toch al verkrampte spier. Velen denken dat alleen zenuwen zogenaamde uitstralingspijn kunnen veroorzaken, maar ook spieren kunnen dat. Als je op zo’n pijnlijke spierknoop drukt, dan kan die vaak een pijnlijke uitstraling geven verderop in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat een pijnlijke spier in de rug een negatief effect heeft op het achterbeen. Hetzelfde effect zie je bij mensen met RSI-klachten. Ze hebben bijvoorbeeld vastzittende spieren in de nek, maar voelen uitstraling in hun arm. Deze myofaciale pijn pakken we aan door het triggerpoint te behandelen.”

De spieren van Charly reageren meteen, ze trekken de recht in de spier geprikte naald bijna helemaal horizontaal, alvorens helemaal te ontspannen. Tevreden knikt het hoofd van Charly een stukje naar beneden, de spierverkramping en de daardoor veroorzaakte uitstraling is weg. De werking van de behandeling heeft alles te maken met het uitwisselen van elektrische energie. 

“Een gezonde spiercel heeft -70 millivolt lading en wordt bij -40 millivolt aan het werk gezet. De benodigde 30 millivolt wordt in de vorm van ionen via de stofwisseling aan de spier toegevoegd. Raakt de spier door bijvoorbeeld overbelasting deze uitwisseling kwijt, dan raakt ze in een zogenaamde energiecrisis en slaat als het ware vast. Een triggerpoint heeft zich gevormd. Door middel van een metalen naald in precies deze plek creëer je ontlading die in de meeste gevallen een ontspanning en herstel van de stofwisseling teweegbrengt. De spier kan weer ontspannen, maar juist ook weer een gezonde aanspanning leveren.”

Stofwisseling

Ruin Charly zit na de sessie met naalden in zijn rug weer een stuk beter in zijn vel. Hij ontspant ter plekke en – veel belangrijker – de stofwisseling in zijn spieren functioneert weer. 

“De komende twee á drie dagen zal hij nog wat spierpijn kunnen hebben door de afvalstoffen die vrijkomen uit de tot zonet verkrampte spieren, vandaar dat hij slechts licht getraind mag worden.”