130314279_ABFweb
130314279_ABFweb

Water drinken in de winter

Welzijn Opvallend Voeding
In de winter, wanneer het water ijskoud kan zijn, drinken sommige paarden minder. Dit kan voor problemen zorgen, gezien water een van de belangrijkste dingen is die een paard nodig heeft om gezond te blijven.
Paarden hebben heel wat water nodig om al het voedsel wat ze inslikken door het darmkanaal te spoelen. Een paard dat onbeperkt kan drinken, drinkt ongeveer 25 tot 30 liter water per dag. Verricht het paard lichte arbeid, dan drinkt het zo’n 30 tot 40 liter per dag, bij zware arbeid 60 tot 80 liter. Wanneer paarden niet voldoende water drinken kunnen ze heftige koliek krijgen of maag- en darmproblemen. Jonge paarden, voordat ze een complete set tanden in hun mond hebben, zijn erg gevoelig in hun mond. Zo ook oude paarden en paarden met gebitsproblemen. Deze paarden kunnen weigeren te drinken in de winter, omdat het koude water te pijnlijk is.

Controleren

Het is belangrijk dat je je paard goed kent en tevens goed in de gaten houdt, hoe jong of oud je paard ook is. Wees er zeker van dat hij genoeg water drinkt op een dag. Controleer je paard geregeld op uitdrogingsverschijnselen. Knijp de huid op de schouder tussen je vingers in de vorm van een ‘klein tentje’. Het tentje moet direct terugveren. Blijft de huid langer dan een paar seconden overeind staan, dan is dat een indicatie voor uitdroging. Doe dit geregeld met je paard, zodat je weet wat normaal is bij jouw paard.

Aanmoedigen

Je kunt je paard op diverse manieren aanmoedigen om te drinken. Een manier is bijvoorbeeld op wat meer zout in het voedingspatroon van je paard te verwerken, zodat hij dorstig wordt. Het is een goed idee om de ergste kou ‘uit het water te halen’ voordat je drinkwater aanbiedt aan je paard. Let wel op: paarden zijn erg waakzaam voor veranderingen. Dus als ze gewend zijn aan koud water, en het water is ineens warmer, dan is dat anders en vreemd. Verander dus niet te veel. Let ook op: wanneer je paard na flinke inspanning te veel koud water drinkt, is er grote kans op koliek. Laat het paard over een periode van één tot twee uur het water drinken.

Verwarmen

In elke agrarische winkel vind je apparaten die het drinkwater van je paard kunnen verwarmen. Op het gebied van elektrische bakjes zijn er drie opties. Zo zijn er elektrische systemen met een verwarmingselement in de drinkbak, systemen met een warmwatercirculatie-unit en thermokabels. De thermokabel is vooral handig als je een ‘ouderwets’ drinkbakje hebt. Het enige dat je hoeft te doen is de kabel om de waterleiding wikkelen. Wanneer er geen elektriciteit aanwezig is of wanneer de paarden op de wei staan, kun je de waterbak isoleren.
Onthoud: verander niet te veel. Zoals eerder aangegeven zijn paarden zeer verdacht op veranderingen. Water in een andere emmer, met een andere geur, temperatuur of smaak, kan vreemd zijn en niet worden gedronken.
Bron: The Horse
140714102_ABFweb