galopperend paard
galopperend paard

Waarom verzorging van de spieren van je paard belangrijk is ...

Welzijn

Een paard heeft maar liefst 700 spieren. Daar moet je goed voor zorgen. Zeker als je van plan bent om het paard intensieve taken te laten doen, zoals bijvoorbeeld het meedoen aan paardenraces. Net als bij een mens komt spierpijn bij paarden ook voor. Dat betekent dat als je het paard intensief hebt laten werken, je goed moet weten hoe je hem daarna het beste weer kan laten afkoelen.

De 700 spieren die het paard heeft, bedragen bijna de helft van zijn totale lichaamsgewicht. Goed zorgen voor de spieren van het paard is dus erg belangrijk. Hieronder lees je hoe je ervoor zorgt dat je paard geen spierpijn krijgt en dat hij goed in vorm blijft.

Hoe zorg je voor de spieren van het paard?

De spieren van het paard zijn erg belangrijk. Spieren zitten aan het bot vast met een pees. Als het paard een spier aanspant, dan trekt de spier aan het bot. Op die manier ontstaat er beweging. Je kunt je dus voorstellen dat bij paardenraces de paardenspieren behoorlijk aan het bot trekken. Bij paardenraces staat er dus behoorlijk wat op het spel.

Ook in letterlijke zin, want wedden op paardensport is al jaren oud en nog steeds een favoriete bezigheid van gokkers. Benieuwd wie de beste aanbieders zijn voor paardenraces? Kijk dan hier voor alle kansspelaanbieders.

Spierpijn bij een paard

Een paard en een mens worden vaak met elkaar vergeleken. Niet voor niets, want een paard kan net als een mens behoorlijk last van spierpijn krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de conditie en intensiteit op de spieren goed opbouwt middels oefeningen en trainingen. Als je dat niet doet, ontstaan er spierproblemen. Vooral na een intensieve training voor paardenraces kan spierpijn voorkomen. Daarnaast kan het ook ontstaan door bijvoorbeeld een misstap of als het paard verkeerd gegeten heeft.

Je merkt al snel aan het paard of hij last heeft van spierproblemen. Bijvoorbeeld omdat hij het niet fijn vindt als je hem poetst. Ook tijdens het rijden merk je het behoorlijk; hij loopt niet lekker door en reageert stijf. Vooral bij stelling en buiging is duidelijk te merken dat hij hapert. Door goede training en beweging gaat het probleem vaak vanzelf over. Maar als het probleem blijft, kun je het best een dierenarts raadplegen.

Spierpijn voorkomen

Spierpijn bij een paard komt dus wel vaker voor. Maar het is beter om ervoor te zorgen dat hij er helemaal geen last van heeft. Dat kan door voor bijvoorbeeld een paardenrace goed te trainen en na afloop goede verzorging te geven. In sommige gevallen is dat niet voldoende en heeft het paard een duwtje in de rug nodig. Als zijn voeding en verzorging op orde is, maar het probleem blijft, kun je bijvoorbeeld kiezen voor supplementen.

Gebruik van supplementen

Als mensen stoffen in ons lichaam tekort komen, nemen we daarvoor supplementen. Het is ook mogelijk om hetzelfde te doen met paarden. Kijk wel eerst naar het doel van de training en hoe intensief dat is voor het paard. Er zijn verschillende producten op de markt die de spieren soepel houden. Je kunt zo’n supplement dagelijks voeren, of vlak voor een wedstrijd.

Cooling down

Bij mensen hebben we meestal een cooling down als we flink gesport hebben. Dat is voor paarden net zo. Als je het paard na de race afspoelt met koud water, komt dat de bloedsomloop ten goede. Op die manier herstellen de spieren van het paard sneller. Er zijn ook verkoelende gels verkrijgbaar, zodat je de spieren goed los kan maken en deze laten herstellen. Op die manier kunnen paardenraces minder pijnlijk zijn voor het paard.

Foto: Istockphoto