Hoofdfoto artikel BIT
Hoofdfoto artikel BIT

Het belang van het wassen van je paardendeken

Welzijn Opvallend

Paardendekens worden na gebruik viezer en viezer. Is het eigenlijk handig om je dekens te laten wassen, tast dit de waterdichtheid niet aan? En hoe zit het eigenlijk met waterdichte dekens? Chantal de Munnik van Paardendekenwasserij Reeuwijk wast duizenden dekens per jaar en vertelt meer over hoe waterdichte dekens hun waterdichte eigenschap nu eigenlijk verkrijgen.

Waterdichtheid

De waterdichtheid van een paardendeken zit niet aan de buitenkant zoals velen misschien denken, maar juist aan de binnenkant van de buitenstof. Hier zit een rubberen laag, ook wel coating genoemd die er dus voor zorgt dat het water niet jouw deken in kan. Hierdoor zal je paard niet nat worden als het flink regent.

Coating

De rubberen laag houdt je deken waterdicht en deze kun je het best onderhouden door regelmatig je deken te laten wassen. De rubberen laag is van zichzelf elastisch en vettig. Een standaard wasbeurt is voor deze dekens dus niet geschikt, simpelweg omdat standaard wasmiddel te hardnekkig ontvet. 

Wanneer je rubber te hardnekkig ontvet, droogt het uit en ontstaan er dus minuscule haarscheurtjes in de rubberen coating. Je zult begrijpen dat bij hevige regenbuien de deken zal gaan doorlekken. Kies daarom voor waterdichte dekens altijd een ‘waterafstotende’ wassing. Dit speciale wasmiddel in combinatie met een mild wasprogramma zorgt ervoor dat de deken op een goede wijze wordt gewassen. Zo behoudt en bescherm je dus de waterdichte rubberen laag zonder dat deze uitdroogt.

Ook wordt deze rubberen laag blootgesteld aan gebruik, denk aan zonlicht, kou rollen, wrijving en meer.  Hoe ouder de deken, hoe minder dik en hoe droger deze waterdichte laag wordt. Daardoor is de elasticiteit in de rubberen coating ook weg en ontstaan er op een gegeven moment dus ook haarscheurtjes. 

“Er bestaat absoluut geen wasmiddel of impregneermiddel die deze haarscheurtjes kunnen herstellen, logisch ook want waterafstotend wasmiddel is nu eenmaal geen vloeibaar rubber”, zegt Chantal de Munnik. Een deken die niet meer waterdicht is, kan dus nooit meer opnieuw waterdicht gemaakt worden. Soms wordt dit elders dus wel beweerd, maar het is onmogelijk legt Chantal uit. “We horen en lezen zó vaak dat iemand zijn dekens weg heeft gebracht en opnieuw ‘waterdicht’ heeft laten wassen, maar dat bestaat gewoon niet. Het is misleidend.”

‘Een deken die niet meer waterdicht is, kan dus nooit meer opnieuw waterdicht gemaakt worden’

Impregneerlaag

Op een gegeven moment is een deken gewoon op, maar door goed onderhoud kan je deken wel jaren mee. Wél kun je de deken dus aan de buitenkant voorzien van een nieuwe impregneerlaag. “Bij een nieuw deken zit deze laag er standaard vanuit de fabriek op. Zet je je paard met zijn nieuwe deken in de regen dan zie je de regendruppeltjes mooi van de deken af rollen. Dit verdwijnt altijd weer snel, deze laag is namelijk aan de buitenkant van de stof aangebracht en slijt door gebruik, denk aan wrijving door bijvoorbeeld rollen en liggen.”

“Deze laag zorgt dus absoluut niet voor de waterdichtheid van de deken, dit heeft puur alleen een water- en vuilafstotende werking. De waterdichte coating zit bij alle waterdichte dekens dus echt aan de binnenkant van de buitenstof.”


Waterdicht?- Picasa


Een vieze deken - Picasa


Het materiaal is bepalend - Foto:  Picasa

Hoe wassen?

Wat is de juiste manier van om een paardendeken te wassen? En neemt de waterdichtheid van de deken juist niet af als je deze vaak wast? Chantal: “Dat zijn inderdaad aannames die mensen hebben. Mensen weten vaak niet hoe het precies werkt of bezuinigen op het wassen van de dekens.”

Chantal probeert dan ook mensen te overtuigen dat het wassen van dekens ontzettend belangrijk is, juist om de waterdichtheid te behouden. Deze wordt bij een goede manier van wassen namelijk niet aangetast. Door geen of weinig onderhoud slijt de coating sneller. “Je moet een deken met warm water wassen, maar daar zit natuurlijk wel een grens aan met een maximum van dertig of veertig graden”, legt Chantal uit.

“Daarnaast is niet elk wasmiddel geschikt. Vaak worden waterdichte dekens gewassen met een standaard wasmiddel, hierdoor wordt de rubberlaag te veel ontvet. Dan ontstaan er inderdaad haarscheurtjes in de waterdichte laag. Je deken wordt wel goed schoon, maar met alle gevolgen van dien. Door met de juiste wasmiddelen én wasprogramma’s te werken, ontvet je deze laag niet. Door de verschillende soorten dekens, verschillende merken en de graad van bevuiling moet er per deken worden bekeken op wat voor manier deze wordt gewassen”, vertelt Chantal.

Maar met alleen het juiste wasmiddel ben je er nog niet, er komt nog veel meer bij kijken, meer dan de meeste mensen denken. “Bij onze dekenwasserij hebben we ongeveer drieëndertig verschillende wasprogramma’s voor allerlei verschillende dekens. We kijken echt naar het soort deken en het merk en de graad van bevuiling. Onder andere door de juiste combinatie van wasmiddel én wasprogramma worden de dekens goed schoon, zonder dat de waterdichtheid wordt aangetast”, merkt ze op.

Wassen van groot belang

Juist door je deken niet of weinig te wassen beschadig je de rubberen coating en gaat de deken minder lang mee. In mest zit van nature aanwezige ammoniak. Ammoniak is daardoor overal aanwezig, in stal, in de wei maar ook in de paddock. Allemaal plekken waar een paard geregeld ligt of rolt. Het maakt dan niet uit waar je paard gaat liggen, de deken raakt hierdoor bevuilt en deze bevuilde plekken van zand of aarde zijn dus altijd voorzien van ammoniak. “Ammoniak is erg agressief en trekt volledig in de buitenstof en dringt diep door in de vezels. Het bijt zich vast in de rubberen waterdichte laag. De pure mestvlekken op jouw deken zijn het meest schadelijk, want daar zit de meeste ammoniak in”, informeert Chantal.

Zodra de viezigheid nog op de deken zit, gebeurt er niet zo veel mee. Deze laag vuil houdt de stof en de rubberen coating bij elkaar en geeft de rubberlaag dus houvast. Hierdoor is je deken op dat moment gewoon nog waterdicht. Zodra je de deken gaat wassen komt de aangekoekte vuiligheid los en heeft de waterdichte rubberen laag geen houvast meer, het komt dus los. “Op tijd wassen is zeer belangrijk, want hoe langer het vuil op de deken blijft zitten, hoe meer schade het aanricht. Deze rubberen laag kan zeker wel wat hebben, maar als je dit vaak doet dan is je deken heel snel kapot”, vertelt Chantal.

Comfortabeler

Niet alleen is geregeld wassen dus goed voor de levensduur van een paardendeken, maar het is ook nog eens comfortabeler voor je paard. Net zoals mensen hebben paarden ook huidvet en kunnen ze flink zweten onder een deken. Soms zie je misschien wel eens een wit, stug goedje aan de binnenkant van je deken. Dit is huidvet en/of opgedroogd zweet, dit sluit de binnenkant van de deken compleet afloop. De deken verliest hierdoor zijn ademend vermogen. Hierdoor kan een paard zijn overtollige warmte niet meer goed kwijt, wat resulteert in nog meer zweten en een nog viezer deken. 

“Je kunt dan bacteriën en schimmels welkom heten, want die vinden zo’n broeierig plekje fijn. Dat wil je absoluut niet, het is zeer onhygiënisch en oncomfortabel voor je paard.” Huidirritaties en schimmel liggen hierdoor op de loer.

Haren

“De meeste dekens hebben tegenwoordig een nylonvoering, een gladde voering welke fijn over de vacht van jouw paard glijdt. Toch zien we ook regelmatig nog dekens met een fleece of stoffenvoering. Hier gaan de haren sneller in vastzitten. Je denkt goed te doen aan een zachte stof op de rug van jouw paard maar in praktijk werkt het helaas iets anders. Doordat de voering niet glad is, glijdt de deken niet over de vacht van jouw paard maar wrijft het. “Een deken is constant in beweging, bij iedere stap die je paard maakt. Hierdoor raakt de voering al gauw voorzien van haar. De ophopingen van haar worden dan steeds groter en dikker als je de deken niet met regelmaat wast”, licht Chantal toe.

Door deze vastzittende haren ontstaat er dus nog meer wrijving over het lichaam van je paard. “Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe meer haar, hoe meer wrijving er ontstaat en hoe oncomfortabeler dit is voor je paard. Dat veroorzaakt irritatie en het paard kan zich hierdoor ongemerkt zelfs compleet vast gaan zetten. De huid van een paard is tien keer gevoeliger dan die van ons. Daarnaast is haar ook een bron van bacteriën en schimmels en tevens kan een voering van haar niet meer ademen. Door je deken met regelmaat te wassen is deze weer haarvrij met een beter draagcomfort.”

Wees kritisch

“Kijk kritisch naar het soort deken welke je op de rug van jouw paard legt. We laten zadels, hoofdstellen en bitten aanmeten, maar een deken die soms langere tijd op de rug van je paard ligt, daar wordt minder goed naar gekeken. Een deken die niet comfortabel ligt op jouw paard, zorgt voor meer ongemakken dan je in eerste instantie zult denken”, vertelt Chantal. 

“Paarden met rugproblemen, paarden die moeilijk los te krijgen zijn in hun bovenlijn, paarden met huidaandoeningen, paarden met dekennijd, het kan allemaal veroorzaakt worden door een niet goed passend dek. Een dekenpasservice is dan ook niet meer weg te denken.”

Tips

Naast je deken met regelmaat te laten wassen op de juiste manier, zijn er ook nog andere tips om zo lang mogelijk van je deken te genieten. “Ga je deken absoluut niet wassen bij een benzinepomp, deze wasmachines doen meer kwaad dan goed. Simpelweg omdat ze niet ingesteld zijn om paardendekens te wassen”, vertelt Chantal. 

De wasprogramma’s zijn niet ingesteld om zulk sterk bevuild wasgoed echt schoon te krijgen. Vaak kun je geen eigen wasmiddel toevoegen en de machines zijn veelal niet geijkt waardoor de temperatuur van het water door pieken in de stroom, hoger kunnen worden dan wenselijk. De trommels ogen groot, maar dat is alleen maar de behuizing.

“Leg jouw dekens nooit onder een hogedrukspuit, laat ze niet uren weken in een ton met heet water en gebruik al helemaal geen chemische wasmiddelen.” En Chantal kan het niet vaak genoeg aangeven: “was je dekens op tijd. Gaan in april de dikkere winterdekens weer plaatsmaken voor de ongevoerde dekens of geen deken? Laat jouw deken dan gelijk wassen. Zo heeft de ammoniak op de deken weinig kans om de waterdichte coating aan te tasten en kun je hem lekker schoon en fris opbergen voor de volgende winter. “Doe dekens ook absoluut niet in de droger.”

“De stof en de materialen blijven veel langer goed als je de deken aan de lucht laat drogen. Berg jouw deken ook niet in zakken op. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. Er zit altijd vocht in de lucht, en tussen een opgevouwen deken in een zak zit nu eenmaal lucht. Het vocht in de lucht kan zich omzetten in druppels en deze zullen schimmel veroorzaken in de deken.”

“Je kunt ook beter je deken uithangen als je hier de mogelijkheid toe hebt, in plaats van opgevouwen in een zak opbergen. Maar als je bijvoorbeeld last hebt van muizen dan wil je je deken zo opbergen dat de muizen er geen ‘cosy’ slaapplaats van maken. Berg dan de deken op in een box en prik er kleine ventilatiegaatjes in”, aldus Chantal.

Lektest

Laatste tip: Twijfel je of jouw deken lek is of dat hij bij hevige regenval wellicht gewoon ingeregend is? Dan kun je een simpele lektest doen. Pak een grote emmer of ton en leg het rug-gedeelte van de deken hier overheen. Maak er vervolgens een kuiltje in en giet hier wat water in. Binnen vijf minuten kun je aan de binnenkant voelen of de deken droog is gebleven of juist nat is geworden.

Bron: Bit & Cap

Impregneerlaag-op-deken.-Foto-Paardendekenwasserij-Reeuwijk
Aangekoekte-mest-op-deken.-Foto-Paardendekenwasserij-Reeuwijk
Huidvet-in-deken.-Foto-Paardendekenwasserij-Reeuwijk