Afbeelding
Foto: Paula da Silva

Zeg ‘s Aaa, oftewel: gebitsverzorging

Welzijn Opvallend Veterinair

Gebitsproblemen van je paard oplossen, is iets wat je helaas niet zelf kunt doen. Hiervoor moet je vakgerichte kennis, inzicht en moderne instrumenten hebben. Maar wat kun je wel doen?

Het nut van een jaarlijkse gebitscontrole

Paardentanden blijven levenslang groeien. Als de tanden niet volledig op elkaar staan, slijten ze niet genoeg af en kunnen er scherpe haakjes ontstaan. Ze kunnen wondjes in de mond veroorzaken. Laat de kiezen van je paard daarom geregeld controleren om dit soort haken voorkomen.

Vanaf welke leeftijd begin ik met een gebitscontrole bij mijn paard?

Een eerste check-up zou enkele weken na de geboorte al moeten gebeuren. Dan wordt de stand van de tanden gecontroleerd, deze moeten namelijk recht op elkaar staan. Vanaf 2.5 jaar kun je al starten met preventieve tandheelkunde.

Wat is het goede moment voor een controle?

Voor het wedstrijdseizoen is een gebitscontrole aan te raden. Op die manier ben je zeker dat je paard een comfortabele mond heeft en kan presteren zonder pijn. Ook als een paard na een langere periode in de wei weer op stal komt, is een controle slim. Als hij van gras naar ruwvoer overschakelt, moeten de tanden hier namelijk klaar voor zijn.

Hoe beleeft mijn paard zo’n behandeling?

Paardentanden zijn net als die van ons pijngevoelig door de aanwezigheid van tandzenuwen. De buitenste lagen van de tand zijn echter relatief ongevoelig, een paard heeft dus geen pijn bij het raspen van de tanden. Het dier kan wel wat zenuwachtig zijn bij het tandartsbezoek, hiervoor kan een kalmeringsmiddel helpen.

Afbeelding