Afbeelding

Eerste hulp bij het kiezen van het juiste voer voor je paard: wanneer voer je wat?

Verzorging Voeding

We weten allemaal dat ruwvoer de basis is van een goed rantsoen voor je paard. Maar als je paard wat extra’s kan gebruiken, dan is het soms lastig om te bepalen wat je dan precies moet kiezen. Er zijn zoveel: brokken, muesli, balancers, supplementen. 

In dit artikel helpt onze voedingspartner Pavo je om het juiste voer voor je paard te kiezen.


Wanneer voer je ruwvoer? 

ALTIJD! Het liefst de hele dag én nacht.

Wanneer voer je een balancer?

Een vitaminen- en mineralenbalancer voer je aan paarden die alleen ruwvoer eten en verder geen (of maar een klein beetje) krachtvoer krijgen. Ook voor paarden die gevoelig zijn voor suikers, is een balancer heel geschikt. Met een balancer ‘balanceer’ je het rantsoen en in vergelijking met krachtvoer voer je hier altijd maar heel weinig van: meestal 50 of 100 gram per dag. 

Wanneer voer je krachtvoer?

Krachtvoer, de term zegt het al een beetje, geeft je paard extra ‘kracht’. Als je paard inspanningen moet leveren, heeft hij onder andere extra energie en eiwit nodig voor voldoende uithoudingsvermogen en spierkracht. Dit kun je dan geven in de vorm van krachtvoer, zoals brokken of muesli. Voor de juiste balans is het wel belangrijk dat je de hoeveelheid energie aanpast aan de inspanningen die je paard levert. 

De Body Condition Score (BCS) is hierbij een handig hulpmiddel. Hiermee bepaal je of je paard goed op gewicht is, te dik of nog wat te mager. Idealiter heeft je paard het hele jaar door een goede lichaamsconditie. Krachtvoer is in verschillende energieniveaus in te delen. Welke het beste bij jouw paard past, hangt af van in welke discipline je actief bent met je paard, op welk niveau en hoe vaak per week je traint.

Wanneer voer je een slobber?

Maak een lekkere slobber als beloning of extraatje na inspanning. De meeste paarden vinden het heerlijk. In de winter kun je er een warme maaltijd van maken en in de zomer maak je het het beste met koud water voor extra vochtinname. 

Wanneer voer je supplementen?

Soms heeft je paard net wat extra’s nodig om in goede conditie te blijven, te herstellen of optimaal te presteren. Bijvoorbeeld na ziekte of een operatie, bij heel warm weer, tijdens de verharingsperiode of tijdens het toewerken naar een piekmoment. Voor dergelijke speciale behoeftes kun je kijken naar een supplement. Een supplement is altijd extra en vervangt het ruwvoer of krachtvoer niet. 

Voermanagement: de do’s en don’ts 

Do’s

  • Geef je paard iedere dag ruwvoer (zoals hooi of kuil) en houd hierbij rekening met 1,5-2% van het lichaamsgewicht per dag. Voor een volwassen paard van 600 kilo is dat tussen de 9 en 12 kilo hooi per dag.
  • Laat je ruwvoer testen als dat mogelijk is! Zo weet je precies hoeveel suiker, energie en eiwit je paard binnenkrijgt en kun je gericht aanvullen met eventueel krachtvoer en supplementen waar dat nodig is. Pavo biedt hiervoor de Ruwvoer Quickscan aan.
  • Voer altijd eerst ruwvoer en dan pas krachtvoer.
  • Zorg ervoor dat je paard zo lang mogelijk over zijn krachtvoermaaltijd doet en dit niet snel naar binnen schrokt. Meng je brokken of muesli bijvoorbeeld met een gras- of luzernemix om de eettijd te verlengen.
  • Voer altijd een vitaminen- en mineralenbalancer bij als je paard verder alleen ruwvoer krijgt.
  • Voer altijd ruwvoer als je met je paard op transport gaat. Helemaal als de rit langer dan 2 uur duurt, maar als je paard rustig op de trailer staat, kun je het ook bij korte ritjes aanbieden. Let wel goed op de veiligheid.

Dont’s

  • Laat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder iets te kauwen – zorg dus ook ’s nachts voor genoeg ruwvoer!
  • Geef geen krachtvoer binnen twee uur voor de training. Als je binnen twee uur voor de training krachtvoer geeft, kan je paard last krijgen van zijn maag.
  • Voer geen grote krachtvoermaaltijden. Het is beter om je paard zoveel mogelijk – bijvoorbeeld 2 of 3 – kleine maaltijden krachtvoer aan te bieden. Voer nooit maaltijden van meer dan 2,5 kilo per keer.
  • Voer niet minder dan de aangegeven hoeveelheid die op een verpakking staat. Als je minder voert krijgt je paard namelijk niet alle voedingsstoffen binnen. Voer je wél minder dan de aanbevolen hoeveelheid brokken of muesli per dag? Vul dit dan aan met een balancer.
  • Voer geen krachtvoer kort voor transport. Om te voorkomen dat je paard buikpijn krijgt, zit er het liefst minimaal twee uur tussen het eten van krachtvoer en transport.
  • Stap niet van de ene op de andere dag over op ander voer als je wilt switchen, maar zorg altijd voor een overgangsperiode van ongeveer tien dagen waarbij je steeds iets meer van het nieuwe en iets minder van het oude voer geeft.

Wil je meer weten over gezonde voeding of een persoonlijk voeradvies voor je paard? Kijk dan op pavo.nl.


Voertips

* Pavo’s Energy level test: welk energieniveau past bij je paard?

* Ontdek in drie simpele vragen hoeveel energie jouw paard nodig heeft.

Afbeelding
Afbeelding