Afbeelding

Zo krijg je grasvlekken uit een paardenvacht

Verzorging Opvallend Verzorging

Het goede nieuws: het weideseizoen is weer begonnen! Het mindere nieuws: daarmee is het grasvlekkenseizoen ook officieel van start gegaan. Komt jouw lichtgekleurde paard steeds met een groenbruine camouflageprint van de wei? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips.

1. Van je ros, ros, ros...

Roskammen is de basis van elke goede poetsbeurt: je maakt er het meeste vuil en losse haren mee los en geeft je paard tegelijkertijd een fijne massage. 

Grasvlekken komen het meest voor op de knieën, schoft en hakken van je paard. Omdat de huid er wat dunner is en de botten dicht onder het huidoppervlak liggen, kun je voor deze plaatsen het beste een flexibele poetshandschoen gebruiken.

2. Stoombadje

Ken je die warme, geurige handdoekjes die je soms bij Aziatische restaurants krijgt om je handen te wassen? Zulke stoomdoekjes werken ook prima om vlekken in de vacht los te weken. Maak een paar washandjes of een handdoek nat onder de hete kraan, of leg ze in een emmer en giet er een laagje heet water uit de waterkoker overheen. 

Belangrijk: eerst natuurlijk wat laten afkoelen voordat je ze op je paard legt! Als het doekje te heet is om met blote handen vast te pakken, is het ook te heet voor je paard. Wanneer de doek iets is afgekoeld maar nog wel warm is, kun je de vlekken ermee afnemen.

3. Droogshampoo

Het heet weliswaar droogshampoo, maar juist in combinatie met een vochtige doek werkt het erg goed om vlekken mee te behandelen. Spray de shampoo op de vochtige handdoek van stap 2, of direct op de vlek. 

Laat even inwerken en neem daarna goed af. Ook als de aanwijzingen op de verpakking zeggen dat je de shampoo niet hoeft uit te spoelen, is het verstandig zo veel mogelijk van het product weer uit de vacht te halen. 

Het voordeel van droogshampoo is dat je de vlekken gericht kunt behandelen en niet je hele paard onder de tuinslang hoeft te zetten: fijn bij koelere dagen én beter voor de vacht.

4. Een gezonde glans

Op een gezonde, glanzende vacht blijven nieuwe vlekken minder goed zitten. Dit komt door de oliën die de vacht van nature in conditie houden. Deze natuurlijke conditioner houd je in stand door een goede voeding, regelmatig roskammen, en bovendien: niet te vaak wassen met shampoo. 

Shampoo en zeep helpen weliswaar om je paard blinkend schoon te krijgen, maar halen ook het beschermlaagje van de vacht weg. Daardoor zal je paard binnen de kortste keren weer vol hardnekkige vlekken zitten. Wil je je paard toch een shampoobeurt geven, gebruik dan naderhand een antiklit- of glansspray om vacht, staart en manen weer een beetje vettig te maken.

5. Oogverblindend wit

Wil je (de aftekeningen van) je paard extra wit krijgen voor een wedstrijd of keuring? Je kunt de hardnekkigste vlekken camoufleren door ze te bestrooien met talkpoeder en voorzichtig uit te borstelen. Rijd je geen wedstrijden, dan helpt het ook om gewoon een zonnebril op te zetten. Dan zie je die vlekken zelf ineens veel minder ;-)

Bron: Pro Equine Grooms