oud paard lr
oud paard lr

Je oude paard voeren is maatwerk!

Verzorging Oudere paarden

Ruwvoer is het allerbelangrijkste, en eigenlijk de basis voor ieder rantsoen. Dus ook van je oude paard. Normaal moet een paard 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer binnenkrijgen, maar omdat de vertering bij een ouder paard minder efficiënt is, is dit voor oudere paarden 2%. Dit houdt in dat een paard van 600 kg per dag 12 kg ruwvoer moet eten.

Als het gaat om ruwvoer, verdelen we  paarden onder in drie categorieën: paarden met een goede gebitsfunctie, met een verminderde gebitsfunctie en paarden met zo goed als geen gebitsfunctie. Voor iedere groep is het soort ruwvoer anders.

Er zijn drie elementen waar we rekening mee houden qua samenstelling van het ruwvoer:


  1. de voedingsopname vermindert

  2. het gebit gaat achteruit

  3. de vertering van vezels verloopt minder goed.

Vezels zijn van levensbelang voor ieder paard. Deze komen normaal uit ruwvoer zoals gras, hooi of voordroogkuil. Maar wanneer het gebit zo slecht wordt dat het paard dit niet meer kan eten, moet je op zoek naar andere vezelbronnen.

Goede gebitsfunctie

Als een paard nog een goede gebitsfunctie heeft, kun je eigenlijk alles nog gewoon aanbieden: hooi, kuilvoer, stro en gras. Het enige wat je hierbij in de gaten moet houden is of de samenstelling van je ruwvoer ook past bij oudere paarden. De hoeveelheid is voor een ouder paard hoger dan voor een jonger paard. Hierin is de conditie van je paard uiteraard leidend. Ga niet zomaar veel meer ruwvoer aanbieden als je paard nog in een perfecte conditie is.

Kijk goed naar je paard en pas de hoeveelheid voeding daarop aan. Je kunt je paard gewoon krachtvoer en/of muesli geven. Let er uiteraard wel op dat de samenstelling hiervan geschikt is voor oudere paarden, zoals bijvoorbeeld Pavo 18Plus.

Verminderde gebitsfunctie

Paarden die slecht kunnen kauwen, hebben veel moeite met het eten van langstengelig ruwvoer. Om je paard toch voldoende vezels aan te bieden, kun je het beste kort gehakseld ruwvoer geven. De lengte van de vezels die het paard nog kan kauwen, wordt bepaald door de mate van gebitsslijtage. Daarbij moet je in gedachten houden dat voor het vermalen van vezels nog enig reliëf op het gebit moet zitten.

Bij een verminderde gebitsfunctie kun je het beste ruwvoer geven tot een lengte van ongeveer 3 centimeter. Denk hierbij aan: grashaksel, lucernehaksel of een combinatie hiervan: Pavo Dailyplus. En natuurlijk gras (zoveel mogelijk weidegang). Het speciale voer Pavo SeniorFibre is uitermate geschikt voor paarden met een verminderde gebitsfunctie. Niet alleen zijn de vezels niet langer dan 3 centimeter, het bevat ook een hoog eiwitgehalte en een speciale aminozuurbrok om verlies van spiermassa te voorkomen. Doordat het ook verrijkt is met prebiotica ondersteunt het een gezonde darmflora.

Bij paarden met een verminderde gebitsfunctie kun je het krachtvoer ongeweekt geven. Deze paarden kunnen nog voldoende kauwen om brokken en muesli’s te verwerken. Het is goed om wel hooi aan te bieden. Deze paarden kunnen het misschien niet meer heel goed eten, maar ze halen er veel voldoening uit om lekker aan het hooi te kunnen knabbelen. Voor het welzijn van je paard is het belangrijk om wel hooi aan te bieden.

Geen gebitsfunctie

Paarden die helemaal niet kunnen kauwen, krijgen onvoldoende ruwvoer binnen. Het kan lijken alsof ze de hele dag staan te knabbelen, terwijl ze in werkelijkheid nauwelijks iets eten. Als je niet op tijd ingrijpt, krijgt je paard niet genoeg voedingsstoffen binnen en kan het zelfs verhongeren. De vezels in het ruwvoer voor je paard mogen niet groter zijn dan 1 cm. Dan kunnen de darmen de vezels wel verteren en de voedingstoffen verwerken. Zo voorkom je darmstoornissen en een sterk vermagerd paard.

Een speciaal dieet met geweekte ruwvoervervangers kan dan uitkomst bieden! Denk hierbij aan Pavo FibreBeet, Pavo SpeediBeet en Pavo FibreNuggets. Bij paarden zonder gebitsfunctie raden we af hooi te voeren. Ze kunnen niet goed genoeg meer kauwen en de kans op een slokdarmverstopping is dan te groot.

Weet wat je voert

Door middel van de Pavo Ruwvoer Quickscan kom je erachter hoe de samenstelling van jouw hooi is. Het ruwvoer van een ouder paard is bij voorkeur anders van samenstelling dan dat van een jonger paard. De reden hiervoor is dat een ouder paard een hogere eiwitbehoefte heeft en dat het suikers en zetmeel minder goed verteert. Die moeten dus worden verlaagd.

Aanvullende voeding

Aan alleen ruwvoer heeft je oude paard niet genoeg. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat je paard toch alle voedingstoffen voldoende binnenkrijgt. Dat kan met een krachtvoer of een balancer. Wat voor soort aanvullende voeding je paard nodig heeft, hangt onder andere af van de energiebehoefte van je paard, de kwaliteit van je ruwvoer en hoe goed je paard nog energie uit het ruwvoer kan halen.

Als je ruwvoer van goede kwaliteit is en je paard hier nog voldoende energie uit kan halen, volstaat het om alleen een balancer bij te voeren. Deze zorgt voor een aanvulling in de benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen. Pavo Vital en Pavo DailyFit zijn hiervoor zeer geschikt. Deze zijn ook laag in suiker en zetmeel. Als uit de analyse van je ruwvoer blijkt dat het eitwitgehalte te laat is, kun je het eiwitgehalte aanvullen met Pavo FibreBeet en Pavo ProteinPlus.

Als je oude paard wel een krachtvoer nodig heeft, is het belangrijk dat je deze toespitst op zijn behoeftes. Zo moet het geweekt gevoerd kunnen worden, een bovengemiddeld eiwitgehalte hebben, een hoog energiegehalte, laag in suiker en zetmeel, een verhoogd gehalte antioxidanten en extra vitaminen en sporenelementen. Pavo 18Plus is helemaal samengesteld om aan al deze behoeftes te voldoen.

Bron: Oudere paarden | PAVO