Afbeelding

Blog: “Niet vooruit te branden”

Training Dressuur Horsemanship

Herken je dit? Je paard is erg goed in energiebesparing, terwijl jij je in het zweet werkt om hem voorwaarts te krijgen. Het ziet er vanaf de zijlijn lollig uit, maar grote kans dat jij dit heel anders ervaart. Hoe krijg je een flegmatiek paard voorwaarts?

Oorzaak

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: ‘Waarom is mijn paard niet voorwaarts?’. In plaats van hem direct met veel druk vooruit te bonjouren, is het nuttig om op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag. Niet zelden zijn paarden traag vanwege lichamelijk ongemak, pijn en/of disbalans. Je kunt dan wel met toeters en bellen achter hem aanrennen of je hulpen als ruiter sterk vergroten, maar dat is niet heel eerlijk als blijkt dat hij je vraag simpelweg niet goed kán beantwoorden.

Mentaal

Naast fysieke uitdagingen kan een flegmatiek paard kampen met mentale problemen. Denk maar eens aan paarden die jarenlang niet gehoord zijn. Op een gegeven moment uiten zij zich niet meer, omdat het toch geen zin heeft. Ze keren in zichzelf, hebben starende ogen en maken niet tot nauwelijks contact. Ze zijn vaak ook moeilijk voorwaarts te krijgen. Hoe meer je de druk verhoogt, hoe minder ze doen. Dat lijkt onwil, maar als je goed naar het gezicht kijkt is de spanning daar vanaf te lezen.

Jouw lichaamstaal

Doordat deze paarden nauwelijks lijken (!) te reageren, vergeten we vaak dat het nog steeds hele sensitieve dieren zijn. De meest voorkomende fout die mensen maken, is deze paarden met heel veel druk naar voren ‘duwen’. Ze gaan met longeren te dichtbij lopen, bewegen teveel met hun zit als ruiter en gebruiken te grote hulpen. Check bij jezelf in: hoe voel jij je? Haal diep adem, bewaar afstand, blijf licht in je hulpen en heb geduld. Al het andere werkt namelijk sowieso averechts. En niet onbelangrijk: met welke energie stap jij de bak in? Ben je vol goede moed of ben je er inmiddels van overtuigd geraakt dat je je paard toch niet voorwaarts zult krijgen?

Balans

Zoals gezegd is het belangrijk om lichamelijk ongemak uit te sluiten, voordat je meer voorwaartse actie van het paard verwacht. Schakel bij twijfel altijd een dierenarts of andere expert in om het paard na te kijken en eventueel te behandelen. Daarnaast kan het zo zijn dat het paard niet goed voorwaarts durft te bewegen vanwege disbalans. Hier kun je hem bij helpen. 

Aan de enkele of dubbele longe (geen hulpteugels!) kun je het paard in verticale balans brengen. Je leert hem om zijn gewicht gelijk te verdelen over beide schouders. Onder het zadel kan dit ook, maar vaak is het prettig om de balans eerst onbelast te oefenen. Ook kun je het paard bewuster maken van zijn lijf en gewichtsverdeling met behulp van balkjes, pionnen en balanskussens.

Uit de schulp

Paarden die in zichzelf gekeerd zijn, kun je met clickertraining op een hele fijne manier uit hun schulp krijgen. Je werkt dan niet met druk en het paard krijgt de keuze om mee te werken. Doet hij dat, dan volgt een lekkere beloning. Als paarden dit eenmaal doorhebben, verandert vaak de gehele oogopslag. Oortjes gaan naar voren, de ogen zijn alerter en de paarden gaan actief op zoek naar het antwoord op jouw vraag. Zeker voor paarden met mentale problemen is dit een grote aanrader. Ze komen uit hun schulp, raken gemotiveerd en daarmee ook actiever. Met behulp van een targetstick kun je op deze manier ook aan meer balans en voorwaartse impuls werken.

Geen frustratie maar pezier

Paarden die moeilijk vooruit te branden zijn, worden nogal eens verkeerd begrepen. Mensen voelen zich ‘in de zeik genomen’, omdat het paard aan de buitenkant totaal ongevoelig lijkt voor de hulpen. Onthoud echter dat deze paarden vaak stress ervaren. Check of je paard fysiek in orde is, help hem in balans, blijf licht in je hulpen en probeer eens clickertraining. Deze aanpak kost wat meer tijd dan hem er gewoon ‘doorheen duwen/rijden’, maar je legt een basis waar je heel lang profijt van hebt. En in plaats van frustraties, krijgen jullie er een heleboel plezier voor terug.

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor