Afbeelding

Online cursus TREC: “Superleuk voor ruiter én paard!” *video*

Training TREC

Buitenrijden.nl lanceert een nieuwe online cursus: avontuurlijk buitenrijden - trainen voor TREC. TREC is de ideale aanvulling op jouw dagelijkse training met je paard. In deze online cursus maak je kennis met TREC. Het is een fijne afwisseling voor elke ruiter en zorgt ervoor dat je nog beter met je paard samenwerkt. 

Door middel van de TREC-oefeningen uit deze cursus raken jij en je paard steeds beter op elkaar ingespeeld.

Wat is TREC?

Deze van oorsprong Franse vorm van paardensport is ontstaan uit een bekwaamheidstest voor ruiters die zich bezighielden met het maken van trektochten. TREC is de afkorting van ‘Technique de Randonnée Equestre de Compétition’ en betekent letterlijk ‘competitieve ruiter trektocht technieken’. Bij TREC ligt de nadruk op plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur.

Voor elke ruiter en elk paard

Dewi Bergman- van Mechelen is voorzitter van TREC Club Nederland www.trec-club.nl en werkte mee aan de ontwikkeling van de cursus. “Veel paardenmensen weten niet precies wat TREC inhoudt. Als ik dat uitleg, reageren ze zonder uitzondering met ‘Dat klinkt superleuk, zou dat wat voor mij en mijn paard zijn?’ Natuurlijk! Het is laagdrempelig, voor alle niveaus en elk ras of type paard is er geschikt voor. En specifieke spullen? Die heb je niet nodig!”

Hoe begin je met TREC?


Voor veel mensen is er echter een drempel, omdat ze niet weten hoe ze beginnen aan TREC. Neem het buitenrijden met een kaart. Verdwaal je dan niet? En dat parcours met hindernissen, hoe moet je deze precies overwinnen, hoe oefen je die? Er is behoefte aan iemand die jou uitlegt hoe het werkt. Zo ben ik zelf ook begonnen, met iemand die me bij de hand nam, zeg maar. De online cursus zorgt voor dat opstapje, zodat je zelf een begin kunt maken met trainen voor TREC.”

Leren en zelf oefenen

De opbouw van de cursus is heel logisch en begint bij nul. “Als je nog nooit ook maar iets gedaan hebt op TREC-gebied, krijg je meteen praktische handvatten. Je leert bijvoorbeeld hoe je obstakels die je in de natuur tegenkomt kunt benaderen. Kun je er langs terwijl je op je paard zit? Of stap je af en leid je je paard aan de hand verder? Zo’n situatie wordt nagebootst aan de hand van een labyrinth van balkjes waar je tussendoor loopt”, legt Dewi uit.

Ruitergevoel

De grote winst van TREC is plezier bij ruiter en paard. “En je ontwikkelt je ruitergevoel, want je balans wordt op een speelse manier verbeterd. Neem de slalom. Je begint in stap, dan in draf, en ga je in galop, dan moet je paard echt wel goed aan de hulpen staan. Ook een sprongetje is onderdeel van een TREC-parcours. Heb je nog nooit gesprongen, dan kun je in de cursus ook veel informatie vinden over hoe je dit kunt opbouwen. Laat het springen je echter niet tegenhouden om aan TREC te beginnen. Tijdens een wedstrijd is het toegestaan om de obstakels waar je nog niet aan toe bent over te slaan. Je wordt dan niet gediskwalificeert, je krijgt alleen geen punten voor deze obstakels.”

Introductiecursus en meer


“Je kunt TREC gewoon lekker thuis doen of samen met anderen, maar er zijn in het buitenseizoen ook elke maand wedstrijden, in heel Nederland en ook internationaal. Daarbij is het dierenwelzijn iets wat scherp in de gaten gehouden wordt, met diverse vetchecks voor en na bepaalde onderdelen. 

We zijn bezig met een vervolgcursus. Na deze introductie komt er een cursus waarin je de puntjes op de i zet en die je voorbereidt op het meedoen aan wedstrijden. Dus plezier staat voorop en je kunt het zien als recreatie, maar je kunt je ook ontwikkelen in deze tak van sport.”

Wat ga je leren in ‘Avontuurlijk buitenrijden - trainen voor TREC’ van Buitenrijden.nl?

  • wat de verschillende onderdelen van TREC zijn
  • welke vaardigheden je hiervoor moet trainen
  • hoe je aan de slag kan gaan met de TREC-oefeningen
  • hoe je de verschillende obstakels het beste kunt aanpakken
  • hoe je de oefeningen zowel aan de hand als onder de man kan uitvoeren.

Ook trainen voor TREC?

Lijkt het jou leuk om op deze afwisselende en avontuurlijke manier aan de slag te gaan met jouw paard? Volg dan de nieuwe online cursus “Avontuurlijk buitenrijden - trainen voor TREC” van Buitenrijden.nl. De cursus bestaat uit interactief lesmateriaal, zoals video’s, foto’s en oefenquizzes. Voor slechts €24,50 kan jij direct aan de slag! (KNHS-ledenprijs €18,50)

Meer informatie www.buitenrijden.nl/cursussen/cursus-trec

Afbeelding
Afbeelding