dressuurproef jury groeten
dressuurproef jury groeten

De pracht van het jureren

Training Members Only

Als jurylid ben je onmisbaar voor de paardensport. Samen met alle vrijwilligers maken de juryleden namelijk onze paardensport mogelijk. Dressuurjuryleden en -amazones Margot Hoeberichts en Dianne Wensink vertellen wat er nou zo prachtig mooi is aan het jureren.

1. Samen maken we de sport mogelijk

“Als jury maak je samen met vrijwilligers de paardensport mogelijk. Dat is toch eigenlijk wel de belangrijkste reden om jury te zijn.”

2. Ruiters en paarden laten groeien

“Als jurylid kan je positief bijdragen aan de ontwikkeling van zowel paard als ruiter. Met het geven van positieve en bruikbare tips kan de combinatie weer lekker aan de slag.

3. Combinaties zien groeien

“Soms komt het voor dat je bepaalde combinaties geregeld in de ring ziet verschijnen. Hierdoor kun je echt heel mooi de groei zien die deze combinaties doormaken.”

4. In de sport blijven

“Kan je door omstandigheden, bijvoorbeeld een blessure, niet op concours? Dan kan je door jury te zijn toch bezig blijven met jouw favoriete sport.”

5. Schrijvers wat mee geven

“Vaak krijg je van organiseerde vereniging een schrijf(st)er. Dit is niet alleen handig voor ons, maar op deze manier kan je als ruiter of amazone een boel leren. Een erg waardevolle taak dus als vrijwilliger!”

6. Objectieve en eerlijke sport

“Met het zijn van een jurylid kun je een steentje bijdragen om de paardensport zo eerlijk en objectief mogelijk te laten zijn.”

7. Leren van anderen

“Tijdens het jureren kun je heel mooi zien hoe andere ruiters en amazones weten om te gaan met bepaalde (onverwachte) situaties. Dit kan bruikbaar zijn voor bij je eigen rijden”

8. Mooi voorstellen

“Het is mooi om te zien hoe iedereen probeert zijn paard of pony op de best mogelijke manier voor te stellen. Soms gaan niet alle oefeningen al even goed, maar door andere oefeningen wel op de best mogelijke manier te rijden kunnen deze punten weer gecompenseerd worden.”

9. Interessante bijscholingen

“Als jurylid ben je verplicht om bijscholingen te volgen. Geregeld zitten hier erg interessante bijscholingen tussen, die ook bezocht mogen worden door mensen die geen jury zijn. Bijvoorbeeld een bijscholing waarbij de proeven stukje voor stukje met voorbeelden wordt doorgenomen.”

10. Ontwikkelingen mee maken

“Sommige juryleden zitten al meerdere jaren in het vak. Het mooie daarvan is dat je elke keer weer nieuwe ontwikkelingen van de paardensport meemaakt.”

Bron: Bit & Cap