Draf
Draf Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat is takt en hoe kun je het verbeteren?

Training Dressuur

Takt: wat is het precies, waar kun je op letten en hoe kun je de takt van een paard verbeteren?

Monique Peutz is KNHS bondscoach van de Junioren, Young Riders en U25 dressuurruiters, jurylid en dressuurtrainer. Zij vertelt in dit artikel meer over takt.

Wat is takt?

Monique vertelt: “Takt is het allerbelangrijkste bij het rijden, het is het eerste punt in het ‘scala der ausbildung’ oftewel het eerste aangezicht van een paard. De takt is de beenzetting van een paard per gang. Zo is de stap een viertakt, de draf een tweetakt en de galop een drietakt. Het gaat om ritme en regelmaat. Het ritme van het paard gaat over het gelijkmatig optillen van de paardenbenen. Regelmaat is de gelijkmatigheid in de afstand van passen. Zo heb je bijvoorbeeld paardenrassen die kortere passen maken.”

Waar let je als trainer op bij takt?

Monique vertelt waar zij op let wanneer ze combinaties bekijkt: “Als paarden niet taktmatig lopen moet je op zoek naar de oorzaak, is het vanwege een kreupelheid of een rijtechnisch probleem? Bij kreupelheid moet je een dierenarts naar de oorzaak laten kijken en bij het rijtechnische probleem moet je kijken naar oplossingen in het rijden. Ontstaat de taktfout bijvoorbeeld door je aanleuning of scheefheid van je paard?”

Hoe kun je de takt verbeteren?

Stap

“De stap is vaak de moeilijkste gang om te verbeteren. Wanneer de stap van een paard goed is, kan dat dus in je voordeel werken. Als hij bijvoorbeeld de takt verliest in de stap, kan je wat schoudervoor stappen of wat wijken meenemen om hem zo weer beter takmatig te laten stappen. Of bij het kort- lang stappen van het achterbeen, op de volte schoudervoor om zo het achterbeen wat korter stapt te activeren om meer naar voren eronder te gaan stappen. “

Draf

“De takt in draf kun je vaak goed verbeteren, om nog meer expressie te krijgen. Wat ik altijd heel belangrijk vind, zijn tempo wisselingen in draf. Zo kun je ervoor zorgen dat je paard meer gedragenheid laat zien vanuit de achterhand. Een mooie oefening om de achterhand meer te laten dragen en de takt te verbeteren is schouderbinnenwaarts. Vaak wissel ik de oefening schouderbinnenwaarts dan ook nog af met tempowisselingen.” 

“Door te schakelen in een oefening vraag je het paard om voorwaarts te blijven denken. Vanuit de schouderbinnenwaarts laat ik ruiters vaak ook nog naar de renvers gaan. Dat is eigenlijk schouderbinnenwaarts met tegengestelde stelling. Vaak voelen ruiters dan pas echt dat het paard niet meer hangt in de teugels maar zichzelf draagt.”

Galop

“De galop van een paard kun je ook verbeteren. Wanneer hij neigt naar een viertakt in galop, dan moet het buitenachterbeen nog actiever doorspringen. Vaak gebruik ik hiervoor de travers oefeningen in combinatie met tempowisselingen. Zo kun je bijvoorbeeld op een grote volte travers rijden om zo het buitenachterbeen nog meer te activeren.”

Tot slot

Monique licht toe: “Er zijn nog veel meer oefeningen te bedenken om de takt van een paard te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder paard verschillend is en dus een andere manier van training nodig heeft. Zoek een trainer die je hierbij kan helpen zodat je samen de beste oplossing kan vinden.”

Bron: Bit & Cap