190423344_ABFweb
190423344_ABFweb

Gecombineerde neusriem geeft meer druk dan gedacht

Training Hanarchement Opvallend

Rijd je jouw paard met een gecombineerde neusriem of een lage neusriem? Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze twee soorten neusriemen een stuk meer druk op de neus geven dan een gewone hoge neusriem. Volgens een team van Britse onderzoekers van Bishop Burton College geeft de gecombineerde neusriem, bestaande uit een hoge neusriem met een sperriem, de meeste druk op het neusbot.

Drie neusriemen

De wetenschappers bekeken drie soorten neusriemen: de gecombineerde neusriem met sperriem, een lage neusriem en een hoge neusriem, gedragen door acht paarden. De druk werd gemeten met een Pliance-drukmeter, een type meetinstrument die ook vaak gebruik wordt om de druk van het zadel op de rug te bestuderen. De meter werd over de voorkant van de neus gelegd. 

De neusriem werden vastgemaakt zodat er nog twee vingers tussen konden en voor de zekerheid gecontroleerd met een speciaal meetinstrument dat door ISES (International Society for Equitation Science) is ontwikkeld. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de druk hoger ligt omdat de neusriem te strak of onjuist is vastgemaakt. De paarden werden gereden in hun eigen hoofdstel, door hun eigen ruiter en met hun eigen bit: alleen de neusriem werd verwisseld.

Veelgebruikt

“De gecombineerde neusriem geeft volgens ons onderzoek significant meer druk op het neusbot dan andere neusriemen, zelfs als deze volgens de voorgeschreven regels is vastgemaakt. Deze neusriem wordt verreweg het meeste gebruikt op internationale wedstrijden: ruim 46 procent van de paarden wordt ermee gereden. Op nationale concoursen ligt dit percentage mogelijk nog hoger. Juist omdat dit zo’n veelgebruikt type neusriem is, is het erg belangrijk dat we dit nu weten, wat aanleiding geeft om de mogelijke schadelijke effecten verder te onderzoeken”, laat onderzoekster Jayne Peters aan ISES weten. 

Dat een strakke neusriem niet fijn is voor je paard is welbekend. “Het specifieke type neusriem kan echter ook voor ongemak bij het paard en mogelijke beschadigingen van de weefsels over het neusbot zorgen”, bevestigt de welbekende wetenschapper Paul McGreevy, die eerder onderzoek deed naar hetzelfde probleem.

Teugeldruk

Met een TeleRein-teugelmeter werd óók nog gekeken of het type neusriem een wisselende invloed kan hebben op teugeldruk, maar dat bleek niet zo te zijn. Dit werd onderzocht omdat uit eerdere onderzoeken is gebleken dat sommige ‘strengere’ neusriemen lichte teugelhulpen sterker door kunnen laten komen. In dit onderzoek werd deze bevinding echter niet bevestigd.

Bron: International Society of Equitation Science