Longeren
Longeren

Longeren is leuk!

Training Longeren Opvallend

Dat het goed is om je paard ook onbelast te trainen, wist je misschien al. Menig ruiter kiest ervoor om één of meerdere keren per week zijn of haar paard te longeren. In veel gevallen druipt het plezier er echter niet vanaf. Sterker nog, sommige longeurs staan in het midden van de bak te telefoneren of te appen, terwijl het paard rondjes om hen heen draaft. Zonde! Longeren kan namelijk een ontzettend belangrijke én leuke vorm van training zijn. Hoe? Dat vertelt gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest in dit artikel.

Connectie

Het is vrij helder dat je geen contact hebt met je paard op het moment dat je tijdens het longeren met je vrienden staat te appen. Alleen op de momenten dat je paard niet doet wat je wilt, geef je ineens een hulp. Voor je paard is dit onvoorspelbaar en die schrikt zich een hoedje als jij ineens tot leven komt. Als je echter contact houdt met je paard en tijdens de hele sessie duidelijk met hem communiceert, is dit een stuk prettiger voor hem. Je bent op die manier een betrouwbare leider en je hulpen worden voorspelbaar. 

Trouwens, dat paard heb je toch gekocht omdat je het leuk vindt om met hem bezig te zijn?

Kijken naar je paard

Als je naast je paard staat, zie je soms dingen die je in het zadel niet opvallen. Het is fijn om tijdens het longeren te kijken hoe je paard loopt. Loopt hij zuiver? Heeft hij een ontspannen mond en neus? Je traint op deze manier je oog en je zult veranderingen sneller opmerken. Wat je in de longeerbak ziet en ervaart, helpt je later ook weer tijdens het rijden. Je wordt je bewuster van de bewegingen die je in het zadel voelt én het kan je helpen te begrijpen waarom bepaalde hulpen de balans van je paard verbeteren.

Balans trainen

Weet jij of je paard in balans loopt? Aan de longe kun je dit goed observeren. Je kunt bijvoorbeeld controleren of je paard verticaal in balans loopt, ofwel zijn gewicht gelijk verdeelt over zijn twee voorbenen. Als dat niet het geval is, betekent dat namelijk dat hij meer gewicht op één van zijn voorbenen zet en deze extra belast. Dit kan op langere termijn blessures tot gevolg hebben.

Als voorbeeld neem ik een paard dat op zijn binnenschouder ‘valt’, waardoor het binnenbeen meer gewicht draagt. In zo’n geval kan je je paard aan de longeerlijn leren om zijn gewicht meer op zijn buitenbeen te zetten. Dat doe je door je aandacht, lichaamstaal en eventueel een zweep op zijn schouder te richten en hem als het ware naar buiten te ‘duwen’. Je paard zal na een tijdje ervaren dat het prettiger voelt om zijn gewicht over zijn beide voorbenen te verdelen. Je zult zelfs merken dat, naarmate je dit vaker oefent, hij zelf zijn gewicht gaat verplaatsen. 

Je kunt duidelijk zien wanneer je paard in verticale balans loopt, omdat hij dan de voorwaarts-neerwaartse tendens aanneemt: zijn neus is voor de loodlijn, hij lift zijn schoft, zijn oog is op heuphoogte en zijn gewicht verplaatst deels naar de achterhand. Anders gezegd: een paard dat in balans loopt, gaat uit zichzelf nageven.

Het is aan te raden om je paard de verticale balans eerst aan de longe te leren. Door op de grond een goede basis te leggen, wordt het voor hem makkelijker om ook met een ruiter op zijn rug in balans te lopen.

Weg met die hulpteugels!

Het maakt eigenlijk niet uit welke hulpteugel je gebruikt en of hij los hangt of strak staat: hulpteugels zitten je paard in de weg. Een paard met zijn hoofd in een bepaalde houding forceren, is nooit de oplossing. De kans is zelfs groot dat hij zijn lichaam op de verkeerde manier gaat gebruiken met alle gevolgen van dien. 

Zoals hierboven beschreven, zoekt een paard dat in verticale balans loopt uit zelfzelf de voorwaarts-neerwaartse beweging op. Dit proces heeft tijd nodig, moet stapje voor stapje ontstaan en mag nooit afgedwongen worden. Loslaten is het sleutelwoord.

Je paard in rondjes om je heen laten rennen heeft eigenlijk niet heel veel nut. Behalve misschien voor zijn conditie. Werk je echter vanuit een connectie met je paard en gebruik je de longe om je oog te trainen en de balans van je paard te verbeteren, dan ben je serieus aan het trainen. Stilstaan in het midden van de longeerbak is dan geen optie meer en het zweet zal af en toe op je rug staan. Maar… je krijgt er veel voor terug: een paard dat zich goed voelt en plezier voor twee!

Bron: Bit & Cap