Trailerladen
Trailerladen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Drie misverstanden over trailerladen

Training Trailer laden Opvallend

Ook als je niet regelmatig op wedstrijd of buitenrit gaat, is het belangrijk dat je paard de trailer in kan. Al is het maar in geval van nood. Hoewel paarden in trailers een heel normaal gezicht zijn op de (snel)weg, blijkt het in- en uitladen van paarden nogal eens voor problemen te zorgen.

In dit artikel bespreekt gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest drie veelvoorkomende misverstanden over trailerladen.

‘Hij denkt dat we naar de kliniek gaan’

“Wat ik vaak hoor van eigenaren van moeilijke laders is dat het paard niet wil laden, omdat de vorige trailerritjes bij de kliniek eindigden. Dat lijkt een logische gedachtegang en een plausibele reden voor het paard om niet mee te willen. De hersenen van een paard werken echter anders dan de onze.”

“Tussen het moment van inladen en het uitladen bij de kliniek zit een te lang tijdsbestek, waardoor het paard die twee niet met elkaar kan verbinden. Een paard kan de trailer dus niet associëren met een vervelend bezoek aan de kliniek óf met een leuke bosrit.”

“Waarom je paard dan toch moeilijker laadt als je naar kliniek moet? Grote kans dat jij hem op een andere manier aan het laden bent. Je voelt tijdsdruk, omdat je op tijd bij de kliniek moet zijn en misschien maak je je zorgen over de diagnose die gesteld zal worden. Oftewel: je bent gespannen en de kans is groot dat je paard daardoor in de ankers gaat.”

‘Hij is niet bang, maar dominant’

Paarden kunnen op verschillende manieren protest laten zien tijdens het trailerladen. “Het ene paard gaat steigeren of probeert zich los te rukken, terwijl het andere paard in zichzelf keert en als een standbeeld aan de grond genageld staat. Welke van deze paarden ervaart stress denk je?”

“Ik durf te stellen dat veruit de meeste paarden bij de trailer in de weerstand gaan, omdat ze stress ervaren. Slechts een handjevol doet dit vanuit andere redenen, waarbij het goed is om bij jezelf te rade te gaan of je wel duidelijk genoeg met je paard communiceert.”

“Ik ga er bij een trailerlaadprobleem altijd vanuit dat het paard de trailer spannend vindt. Als je twijfelt over het stressniveau van je paard, zou je dat kunnen checken door een hartslagmeter om te doen. Niet alleen is het interessant om te bekijken of de hoogte van de hartslag overeenkomt met het gevoel dat je paard jou geeft, maar ook is het interessant om te zien hoe lang het duurt voordat het paard de eventuele stress weer loslaat en zijn hartslag daalt. Dat kun je gebruiken in de training.”

“Dominante trailerladers bestaan eigenlijk niet. Paarden die vanuit stress, onzekerheid of onduidelijkheid dominant gedrag laten zien wel.”

‘Hij is vaker vervoerd, dus hij moet niet zo moeilijk doen’

“Hoewel steeds meer mensen gelukkig de tijd nemen om hun paard rustig aan de trailer te laten wennen, lijkt er toch nog steeds een misverstand te bestaan over het regelmatig oefenen met de trailer. Het trainen voor een dressuurproef of springparcours is vanzelfsprekend, maar zodra het om andere, praktische zaken gaat, dan vinden we vaak dat het paard ‘het gewoon moet kunnen’. Maar of het nu om een proefje, een wormenkuur of trailerladen gaat: oefening baart kunst!”

“Voor een paard is de trailer een heel onnatuurlijk ‘ding’.  Hij staat er meestal alleen in, kan de omgeving niet goed in de gaten houden én kan niet vluchten in geval van nood. Voor een sociaal vluchtdier is dit een nachtmerrie. Het is dan ook belangrijk dat we ons in het paard verplaatsen en hem stap voor stap leren dat die trailer zo eng niet is. Een paard bang maken voor de trailer is zo gebeurd. Wil je je paard echter een fijne basis geven met zo min mogelijk stress, neem er dan de tijd voor. Uiteindelijk heb je daar veel langer plezier van!”