detail wijken benen
detail wijken benen

Hoe verbeter je het wijken voor de kuit?

Training Dressuur Opvallend

Naast de gymnastiserende werking van de oefening die je in de training kunt gebruiken, komt het ook voor in het dressuurklasses L1 en L2. En, dat is soms best een lastige oefening. Nienke geeft je een aantal tips om de oefening te verbeteren.

Wijken voor de kuit is een gymnastiserende oefening waarbij het paard voorwaarts-zijwaarts gaat voor de eenzijdige kuitdruk. Het is ook voor de ruiter een goede oefening om te leren de hulpen onafhankelijk van elkaar te gebruiken. Nienke Hesseling, instructeur aan de hippische opleidingen bij Aeres MBO Barneveld, geeft tips hoe je het wijken kunt verbeteren.

De basisvoorwaarden

Nienke geeft al jaren veel combinaties les en gebruikt de oefening graag in haar lessen. Er zijn een aantal punten van aandacht die bij veel ruiters terugkomt: “De ruiter is vaak erg gefocust op het zijwaarts gaan, maar vergeet daarbij de voorwaartse drang. Hierdoor verliest het paard activiteit en takt in de draf.”

“Als je afwendt bij of naast de A/C lijn, is het allereerst belangrijk om het paard parallel te houden aan het schot. Daarbij vraagt de ruiter lichte stelling naar de kant waar je niet naar toe gaat. Veel ruiters buigen de hals te veel in met de binnenhand, waardoor het paard niet meer in staat is correct voorwaarts-zijwaarts te gaan. Wat er dan vaak gebeurt is dat het paard over de buitenschouder weg valt. Blijf dus altijd ontspannen in je binnenhand!”

Onderstaande basisvoorwaarden moeten goed voor elkaar zijn om een goede oefening te rijden en de gymnastiserende waarde te behouden.

Bereid je voor!

“Een goede voorbereiding is al de helft van het werk. Zorg dat je paard goed aan het been komt door voldoende te schakelen in tempo. Zo kan je je paard goed voorwaarts houden tijdens het wijken. Daarnaast is een andere goede voorbereidende oefening het openen en sluiten van een grote volte. Het paard leert daarmee dat het moet reageren op de eenzijdige kuitdruk. Dit kan je spelenderwijs meenemen in je training en is voor het paard makkelijker dan meteen recht af te wenden en opzij te gaan voor de kuit.”

Niet meteen te moeilijk

“Gaat het in draf allemaal nog een beetje snel? Dan kun je het wijken natuurlijk ook eerst in stap oefenen.”

Recht afwenden

“Maak je paard eerst goed recht wanneer je uit de wending komt. Dat doe je met je buitenteugel en je buitenbeen. Rijd een paar passen rechtuit en zet dan pas de oefening in.”

Houd ritme

“Blijf goed meetellen in het ritme. Takt en regelmaat is een van de belangrijkste voorwaarden in het trainen van je paard. Ook tijdens het wijken. Alleen dan komt je paard in balans, ontspant hij zich en krijg je gymnastische waarde.”

Kleine stapjes

“Knip je oefening in kleine stukjes wanneer het niet in één keer lukt. Wijk drie of vier passen, rijd een paar passen rechtuit en zet dan opnieuw je oefening in. Hier wordt je paard gehoorzamer van.”

Blijf in balans

“Zorg dat je als ruiter zelf goed in balans blijft zitten. Wanneer je steun verliest op één van je stijgbeugels, ga je inknikken in je lichaam en ben je niet meer goed in staat om de juiste hulpen te geven.”

Houd hetzelfde tempo

“Wanneer je paard versnelt tijdens het wijken, vang hem dan meer op met de buitenteugel. Je kunt ook na een paar passen wijken een kleine volte inzetten om het paard meer te leren wachten op de hulp. Ook kun je in het wijken een rustige overgang naar de stap maken. Vaak heeft het paard nog moeite met de balans en wil hij door te versnellen onder de oefening uit komen.”

Maak het iets moeilijker

Als je, misschien mede met deze tips, het wijken vanaf de A/C-lijn onder de knie hebt, maak het dan iets moeilijker. Nienke geeft aan hoe je dat kunt doen: “Het makkelijkst is om naar de hoefslag toe te wijken. Maar wanneer jullie samen deze oefening goed beheersen, wissel het dan eens af. Wijk bijvoorbeeld een aantal passen vanaf de binnenhoefslag richting de A/C-lijn. Of wijk een klein gebroken lijntje. Als laatste tip: Neem eens een pasje wijken mee in de galop! Het zal je verbazen hoe recht en los je paard er van wordt.“

“Zo kun je deze oefening uitbouwen en het paard nog soepeler en gehoorzamer maken. Houd bij bovenstaande tips wel altijd in de gaten dat de basisvoorwaarden nooit verloren mogen gaan.”

Bron: Bit & Cap