zwanger
zwanger

Zwangerschap en paardrijden?

Training Opvallend

In blijde verwachting? Als echte paardenfanaat wil je natuurlijk niet negen maanden lang de teugels aan de wilgen hangen. Eventingamazone Mary King won nog goud tijdens de Europese kampioenschappen van 1995 toen ze bijna zes maanden zwanger was, Anky van Grunsven was bijna vijf maanden in verwachting toen ze in 2004 een gouden medaille won in Athene en Anouk Noordman startte de avond voordat ze beviel nog met twee paarden Grand Prix tijdens IICH Groningen.

Kunnen we dus gewoon blijven rijden?

Niet iedereen is Mary King, Anky of Anouk. Als gevolg van de zwangerschap verslappen je spieren. Dit begint bij ongeveer twaalf weken. Iedereen die zich de spierpijn na een intensieve rit nog kan herinneren, zal weten hoe hard je spieren nodig hebt op het paard.

Vanuit de gezondheidszorg wordt paardrijden tijdens de zwangerschap niet afgeraden. Elke sport, en dus ook paardrijden helpt om de spieren soepel te houden en om in conditie te blijven. En een gezond lichaam verkleint de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Voor paardrijden geldt er wel een extra ‘maar’. Je moet een gevorderde ruiter zijn en een rustig paard hebben. Voor een beginnende ruiters is de kans om te vallen te groot.

Balans en zwangerschapsdementie

Naarmate de zwangerschap vordert, veranderen de vormen van je lichaam. Daarmee verandert ook je zwaartepunt, dat weer invloed heeft op je evenwicht. Als het je al gelukt is om je in het zadel te hijsen, dan kan het dus extra moeite kosten om daarboven in balans te blijven. Voor elke sport, en elk niveau ruiter geldt: vraag niet te veel van jezelf en stop wanneer je fysiek last krijgt, zoals pijn in de bekken of in de rug.

Wist je dat 80% van de zwangere vrouwen last heeft van zwangerschapsdementie? Voor een rit door de bossen hoeft dat natuurlijk geen invloed te hebben. Maar wat te doen als je in de ring de Kür moet weten te herinneren? En dan moet je er ook nog representatief uit zien. Maar waar vind je een positierijbroek?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Zwanger