Opstappen
Opstappen

Opstijgen: met of zonder opstapje?

Training Opstijgen Opvallend

Opstijgen kun je doen vanaf de grond, met behulp van een ‘knietje’, opstapje of zelfs met een flinke aanloop. Opstijgen is een regelrechte aanslag op de paardenrug wanneer dit direct vanaf de grond wordt gedaan, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan.

Stijg daarom altijd op met een opstap, is het advies. Maar laat je paard wel rustig wennen.
“Van de ene op de andere dag zonder introductie een opstap naast je paard neerzetten en via dat vreemde gevaarte in het zadel veren is vragen om problemen”, weet freestyle trainer Emiel Voest. Wil je jouw paard leren hoe opstappen met een opstapje werkt? Dan zijn stapsgewijze gewenning en positieve bekrachtiging de sleutelwoorden. Lees hier het stappenplan van Emiel Voest:

Stappenplan

  1. Leer je paard eerst stil te staan door een positieve koppeling toe te voegen aan het gewenste gedrag. Neem de tijd en leer hem stapsgewijs met het nieuwe devies omgaan. Zet het krukje naast je paard neer zonder het te gebruiken en beloon hem.
  2. Stap op en af en beloon weer. Forceer niet om het hele ritueel in één keer te doen.
  3. Is je paard gewend aan de aanwezigheid van het krukje? Schakel dan hulp in en laat iemand je paard vasthouden terwijl jij met het krukje om je paard heen werkt. Plaats het opstapje zowel links, rechts als voor je paard. Denk eraan dat je helper aan dezelfde kant staat als jijzelf. Je begint uiteraard in een omgeving waarin je paard zich vertrouwd voelt.
  4. Je kunt het opstappen in een later stadium oefenen in een wat complexere setting, zoals op een zeiltje of midden in een hindernis. Als je wat moeilijke elementen aan de oefening toevoegt, dan is het ‘gewoon’ opstappen met een opstap een eitje.
Niet onbelangrijk: neem geen genoegen met een wankel krukje, maar ga voor een stevig opstapje. Hiermee kun je ongelukken voorkomen.
opstijgen krukje manege
olifantenpoot1
opstaphulp-exclusief-2-treden1