170322011_ABFweb
170322011_ABFweb

Trainen zonder blessures

Training Opvallend

Een paard op rust moeten zetten vanwege een blessure is nooit leuk. De meeste oorzaken van een blessure heb je niet in de hand, zoals de voorgeschiedenis van je paard. Wat je wél kunt doen is afwisselen in training. Hoe meer afwisseling in training, hoe minder waarschijnlijk je paard geblesseerd raakt.

Onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde in Uppsala in Zweden bestudeerden de training en blessures van 263 top springpaarden in Nederland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De onderzochte paarden misten zes procent van de dagen die zij getraind moesten worden. Van die gemiste dagen kwam een groot deel, namelijk 77 procent, door blessures.

Blessuregeschiedenis van je paard een belangrijke oorzaak

Als je paard vroeger vaker blessures heeft gehad, dan is de kans heel groot dat hij of zij langer moet herstellen van een blessure. Let hier dan ook op als je een paard koopt. Laat het paard nakijken door een dierenarts of vraag de dierenartsgegevens op. Dit geeft je veel inzicht in hoe je hiermee om kunt gaan. De paarden uit het onderzoek die al eerder blessures hadden gehad, moesten soms wel twee keer zo lang herstellen van een blessure dan de paarden die nog geen blessures hadden gehad.

Geen verband tussen zwaarte van training en blessures

De onderzoekers vonden geen verband tussen de zwaarte van de training en het aantal dagen dat de paarden niet getraind konden worden door een blessure. Als je een training netjes opbouwt zorgt een zwaardere training dus niet voor meer kans op blessures.

In het Verenigd Koninkrijk de minste blessures

Als de landen onderling vergeleken worden, hadden de paarden uit het Verenigd Koninkrijk de minste verplichte vrije dagen door blessures. Volgens de onderzoekers is hier geen duidelijke verklaring voor. Misschien dat het ligt aan de verschillende culturele opvattingen over hoe je een paard gezond houdt, maar dit is niet bewezen.

Blessures voorkomen? Wissel af in training

Uit het onderzoek blijkt dat paarden die regelmatig en gevarieerd getraind worden, op verschillende plaatsen en in verschillende disciplines, veel minder kans hebben op blessures. Wat je dus kunt doen om blessures zoveel mogelijk te voorkomen is vooral veel variëren in je training.

En als je dat zo op een rijtje ziet is dat helemaal niet vervelend:

  • Gewoon lekker dressuur in de bak of eens op een ander terrein
  • Springen in de bak of op een crossveld
  • Heuveltje op heuveltje af tijdens een buitenrit
  • Galopperen op de vlakte of het strand
  • Longeren en grondwerk
  • Vrijheidsdressuur om de spieren op te rekken
  • Lopen door het water of zelfs zwemmen

Ga dus lekker buitenrijden, trainen op een andere locatie of maak eens een sprongetje!

Bron: The Horse

buitenrit