“Op een vreemd paard doe je andere gevoelsindrukken op en dat is leerzaam. Door van paard te ruilen, verbeter je je rijden”, vindt ruiter en trainer Bart Bax. Vooral van andere disciplines leer je veel. Welke lessen leer je op welk paard?
Zelf ruilt Bart Bax regelmatig met zijn vriendin van paard, bijvoorbeeld als hij haar advies over dat paard wil. “Het praat een stuk makkelijker als zij kan voelen wat ik bedoel”, zegt trainer en Grand Prix-ruiter Bart Bax.
“Het beeld en het gevoel zijn niet altijd hetzelfde.” Daarom ruilt hij ook wel eens met zijn leerlingen. Dan kan hij zelf het probleem van het paard voelen. Of het probleem van de leerling. “Ik ben laatst op een paard van een klant gestapt dat altijd erg flegmatiek overkwam. Ik drukte mijn been aan en hij stopte bijna niet meer met lopen. Dat is goed om te weten.”
Het is niet alleen leerzaam om je instructeur op jouw paard te laten rijden, je leert ook veel door zelf eens op een ander paard te stappen. Zo maakt een rit op een bitloos paard pijnlijk duidelijk hoe vaak je normaal gesproken aan je teugels zit en kan een manegepaard je leren paarden te motiveren. Met welk paard wil je ruilen?