Afbeelding

Wat leer je van een paardenwissel?

Training Opvallend

“Op een vreemd paard doe je andere gevoelsindrukken op en dat is leerzaam. Door van paard te ruilen, verbeter je je rijden”, vindt ruiter en trainer Bart Bax. Vooral van andere disciplines leer je veel. Welke lessen leer je op welk paard?

Zelf ruilt Bart Bax regelmatig met zijn vriendin van paard, bijvoorbeeld als hij haar advies over dat paard wil. “Het praat een stuk makkelijker als zij kan voelen wat ik bedoel”, zegt trainer en Grand Prix-ruiter Bart Bax. 

“Het beeld en het gevoel zijn niet altijd hetzelfde.” Daarom ruilt hij ook wel eens met zijn leerlingen. Dan kan hij zelf het probleem van het paard voelen. Of het probleem van de leerling. “Ik ben laatst op een paard van een klant gestapt dat altijd erg flegmatiek overkwam. Ik drukte mijn been aan en hij stopte bijna niet meer met lopen. Dat is goed om te weten.”

Het is niet alleen leerzaam om je instructeur op jouw paard te laten rijden, je leert ook veel door zelf eens op een ander paard te stappen. Zo maakt een rit op een bitloos paard pijnlijk duidelijk hoe vaak je normaal gesproken aan je teugels zit en kan een manegepaard je leren paarden te motiveren. Met welk paard wil je ruilen?

 Tips voor een geslaagde ruil

  • Besteed je paard uit. “Tijdens de opleiding tot instructeur moeten deelnemers ook van paard ruilen en er zit er altijd wel eentje tussen die bang is dat een ander zijn of haar paard verpest.” Bart Bax kan je geruststellen: “Als een andere ruiter in een half uur tijd je paard verpest, was jouw basisafrichting al niet goed genoeg.” Alleen bij extreem eenkennige paarden zou je langere tijd ‘last’ van de ruil kunnen hebben.
  • Haal meer rendement uit je ruil. Denk aan je veiligheid en ga niet zonder begeleiding op een vreemd paard zitten. “Meestal kan de vaste ruiter van het paard je voldoende helpen, maar je haalt nog meer rendement uit de ruil als je de hulp van je instructeur inschakelt.”
  • Match je motoriek. Voorkom teleurstellingen en zoek een ruilpaard dat bij jouw motoriek past. “Iemand met een grove motoriek moet niet op sensibel paard gaan rijden, want dan wordt het voor hen allebei heel moeilijk.”
  • Ruil voor het goede doel. Ruil eens met een combinatie die minder ervaring heeft dan jij. “Jij kunt het paard bijvoorbeeld wat beter naar de hand rijden en uitleggen wat je doet zodat de vaste ruiter van het paard je makkelijker kan narijden.” Jij leert misschien minder, maar deze ruil geeft wel voldoening.