200918184_ABFweb
200918184_ABFweb

Dagelijks stretchen?

Training Opvallend

Dagelijkse stretchoefeningen maken je paard lekker los en zorgen voor mooiere bewegingen. Juist! Dat is de conclusie van Amerikaans/Australisch onderzoek naar het effect van stretchen op de beweging van paarden.

Strechen kan een aanvulling zijn op de training, helpt de kracht van het paard behouden tijdens een blessure en heeft een therapeutisch effect na een koliekoperatie.

Bewegelijkheid en stabilisatie

De Amerikaanse veterinair dr. Hilary Clayton ontwikkelde samen met Australische fysiotherapeute dr. Narelle Stubbs diverse stretchoefeningen waarvan de effecten werden onderzocht. Uit haar onderzoek bleek dat stretchoefeningen goed kunnen werken. 

“De paarden die onze stretchoefeningen doen presteren beter in meerdere disciplines. Dat komt doordat ze soepeler worden. Daarnaast zorgt het dat de belangrijke spieren voor de beweeglijkheid en de stabilisatie van de nek en rug, geactiveerd en versterkt worden. De gunstige effecten zijn vooral duidelijk in zeer verzamelde gangen”, zo stelt Clayton.

Studies aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Michigan bevestigen dat enkele zeer belangrijke spieren in de rug van het paard worden geremd en niet werken als het paard pijn heeft. De functie van deze spieren is het stabiliseren van de tussenwervelverbindingen, wat onder meer de ontwikkeling van gewrichtsontsteking tegengaat. Zelfs nadat de rugpijnklachten zijn verdwenen, worden deze belangrijke spieren, die voor de stabilisatie zorgen, niet geactiveerd. Tenzij het paard specifieke oefeningen doet om deze spieren weer aan het werk te zetten. Dat kan met de zogenaamde worteloefeningen waarbij je met een lekkernij het paard verleidt een bepaalde positie in te nemen.


Spieren activeren en versterken

“De dynamische mobilisatieoefeningen activeren en versterken de rugspieren. Dat was aan te tonen door middel van een echoapparaat dat de grootte van de spieren bepaalt. Dat zijn we vervolgens gaan meten met een groep lespaarden, zowel voordat ze onze oefeningen gebruikt hadden als na het doen van de oefeningen vijf dagen per week gedurende drie maanden. De rugspieren lieten een significante toename in grootte in de buurt van de borstkast en de lendenen zien.”

Daarnaast concludeerde clayton dat de oefeningen niet alleen gunstig zijn voor paarden in de sport, maar ook om de kracht in de paarden te handhaven tijdens een rustperiode vanwege een blessure en om te herstellen na een koliekoperatie. 

“Na een koliekoperatie zijn de spieren van de buik vaak uitgerekt en verliezen hun veerkracht. Onze oefeningen activeren deze spieren en voorkomen de zogenaamde hangbuik die veel paarden ontwikkelen na een dergelijke operatie. De oefeningen mogen echter niet eerder worden gestart dan een maand na de koliekoperatie en pas nadat de dierenarts zijn goedkeuring heeft gegeven.”

Rounding exercise stretchen stretching Wendy