220312724_ABFweb
220312724_ABFweb

Sportbeha’s

Training Opvallend

Een goede sportbeha is bij het paardrijden geen overbodige luxe. Het kledingstuk biedt steun en comfort.

Paardrijden doet borsten behoorlijk bewegen. Dat is niet alleen onflatteus, de borst is er ook niet op gebouwd. Een borst bestaat uit klierweefsel dat ligt ingebed in steunweefsel, wat weer bestaat uit bindweefsel en vet. 

Bindweefsel wordt door het hobbelen en deinen opgerekt, waardoor de borst op den duur gaat hangen. Borstspieren trainen helpt niet; die lopen achter de borst langs. Om die reden heeft niet alleen een grote borst, maar ook een cup A goede ondersteuning nodig. Tijdens het rijden verplaatst de borst zich niet alleen op en neer en zijwaarts, maar ook in voorwaartse richting, tot wel 9 centimeter bij een cup D. Dit brengt zowel amazone als paard uit balans.

Materiaal

Een sportbeha moet een behoorlijke prestatie neerzetten. Hij moet meebewegen met de romp en tegelijkertijd de borsten stevig op hun plaats houden. Dit stelt hoge eisen aan materiaal en kwaliteit. Sportbeha’s worden gemaakt van materialen als polyester, polyamide en elastan, vaak als bestanddeel in merknamen als Coolmax of Tactel, verweven tot microvezels. 

De materialen van de huidige generatie sportbeha’s zijn fijn van structuur, zacht en comfortabel en bovendien zodanig verweven dat zij transpiratievocht vlot van de huid afvoeren. De huid blijft daardoor droger, waardoor de kans op irritaties vermindert. Omdat katoen zweet vasthoudt in plaats van afvoert, vind je dit materiaal weinig in sportbeha’s. Er wordt wel zilver in de vezels verwerkt, waardoor bacteriën zich minder snel ontwikkelen en transpiratiegeur minder kans krijgt. De materialen zijn verder sterk, kleurecht en zeer vormvast; ze keren na het dragen in hun oorspronkelijke vorm terug.

Pasvorm

Een sportbeha moet in de eerste plaats goed ondersteunen. Dat betekent dat hij strak, als een korset, gedragen moet worden. De naden moeten goed afgewerkt en dun zijn zodat ze geen rode plekken of striemen veroorzaken. 

De onderband is elastisch, omdat hij met de bewegingen van de romp moet kunnen meegeven. Als de borst ook maar enigszins onder de band uitkomt, is de omvang te ruim. Pas als je je ribben onvoldoende kunt spreiden voor een diepe ademhaling zit je sportbeha te strak. De schouderbanden moeten breed zijn om de druk op de schouder goed te kunnen verdelen. Ze zijn vrijwel altijd gepolsterd en moeten zo goed aansluiten dat je er net een vinger onder kunt schuiven.

sportbeha ondergoed bh