Piaffe
Piaffe

Kan elk paard piafferen?

Training Dressuur Opvallend

Kan elk paard de oefeningen uit de hogere dressuur leren? Of heeft hij daar een speciale aanleg voor nodig? De Amerikaanse Grand-Prix amazone Kamila Dupont legt uit of je elk paard de piaffe kan aanleren.

“Door de jaren heen heb ik heel wat paarden gereden en omgeschoold. Ik ben erachter gekomen dat het belangrijk is dat je een gezond en meewerkend paard hebt. Als hij goed voorwaarts is en aan het been, zal het aanleren van de piaffe een stuk makkelijker zijn”, vertelt Kamila.

In principe kan elk paard de piaffe aanleren. “Hoe goed de piaffe zal zijn hangt af van hoe goed hij het begrijpt en hoe makkelijk hij verzamelt. Er is ervaring voor nodig om een paard op de juiste manier deze moeilijke oefening aan te leren, anders kan het leiden tot stress en miscommunicatie.”


Impuls

Piaffe is een oefening waarbij het paard draaft op de plek. Het vraagt voor veel kracht. “Hoe meer impuls het paard heeft, hoe meer expressie hij zal tonen als je die energie verzamelt op één plek. Een paard dat correct piaffeert is goed verzameld, gaat als het ware ‘zitten’ en verplaatst het zwaartepunt naar de achterhand.”

Het kan ook zijn dat het paard de hulpen om de drafpassen te verkorten wel begrijpt, maar de kracht misschien (nog) niet heeft om de oefening uit te voeren. De kans is dan groot dat je een geforceerde drafbeweging, min of meer op de plaats, krijgt, die niets met een echte piaffe te maken heeft. “Vergeet niet dat deze oefening pas wordt gevraagd als je het allerhoogste niveau van de dressuur hebt bereikt. Als een paard het probeert, ben ik al gelukkig.”


Aanleren

Als wij een paard leren piafferen, mag hij in het begin best nog een beetje van de plek komen. Op die manier begrijpt het paard dat hij voorwaarts moet blijven. Je mag nooit zoveel teugeldruk geven dat je je paard blokkeert van het vooruit willen. De bouw van een paard kan het hem lastig maken om de voorhand te heffen en de achterhand onder het lichaam te plaatsen.”

In piaffe moet het paard twee commando’s tegelijk uitvoeren, namelijk ‘vooruit’ en ‘niet vooruit’. “Sommige paarden hebben het snel door, anderen vragen meer tijd en geduld. Als je ervaring hebt met het aan de hand werken is het makkelijker om ze het op die manier aan te leren.”


Geduld

“De paarden die ik Grand Prix oefeningen heb aangeleerd, pikten het allemaal op een andere manier op. De overeenkomst is dat het allemaal veel geduld vergt. Het helpt niet om dingen te snel te willen. Een paar halve passen per training is veel beter dan een keer per week gefrustreerd doorzetten. Met voldoende geduld kan bijna elk paard het leren.”

Bron: Dressagetoday