Oberoderwitz, Silhouette, Frau kuschelt mit ihrem Pferd
Oberoderwitz, Silhouette, Frau kuschelt mit ihrem Pferd

Knuffelend je paard trainen

Training Opvallend

Onbewust doe je het vast talloze keren per dag: je paard achter de oren kriebelen, over de neus aaien of door de manen kroelen. De Amerikaanse trainer Neil Davies legt uit hoe deze kleine gebaren een belangrijk handvat kunnen zijn in de training van je paard. “Zo leer je het paard een alternatief aan voor de normale vluchtreactie.”

“Wanneer je een paard over zijn hoofd, nek en tussen de oren aait dan geef je hem de tijd om te ontspannen. Je toont hem dat als hij zijn hoofd bij mij heeft, dat het leven dan zorgeloos en prettig is”, zegt Davies, die al sinds 1977 zijn leven wijdt aan het trainen en zadelmak maken van paarden.
Al bij de jongste veulens zorgt Davies dat het aaien van het hoofd een bewust onderdeel is van hun communicatie. “Elke keer wanneer je het paard iets vraagt dat nieuw is of het paard stress geeft, dan laat je dat altijd volgen door een aai over het hoofd. Zo leert het paard dat moeilijk tijden eindig zijn en altijd worden opgevolgd door een plezierige ervaring.”

Zadelmak maken

Bij het zadelmak maken gaat Davies als volgt te werk:
Eerst staat hij alleen maar naast het paard, ter hoogte van de singel. Het paard zal zijn hoofd naar Davies toe draaien om geaaid te worden. En daar neemt hij uiteraard goed de tijd voor! Zo zal het paard leren om stil te blijven staan wanneer Davies op deze positie naast hem staat. “Als het paard toch zenuwachtig wordt, dan heeft hij het vertrouwen dat hij alleen maar zijn hoofd naar me toe hoeft te draaien, en dat alles dan in een prettige ervaring zal veranderen - door een aai over het hoofd. Zo leer je het paard een alternatief aan voor de normale vluchtreactie.”
Bij elke volgende stap in de training herhaalt Davies hetzelfde recept: een knuffel als beloning, zodat het paard ontspannen en vol vertrouwen zijn best zal doen het onderste voor je uit de kan te halen.
Bron: Horsetalk