laurens van lieren
laurens van lieren

Wedstrijdtips van Laurens van Lieren

Training Opvallend

Wat moet je in voorbereiding op je dressuurproef wel en vooral niet doen op het losrijterein? Aan Bit & Cap vertelt  Laurens van Lieren zijn drie do’s en don’ts. Doe er je voordeel mee.


Do’s van Laurens van Lieren

  1. Doe op een dressuurwedstrijd wat je thuis in de training zou doen en blijf binnen de comfortzone van je paard. Als je paard thuis voor een zeven uitstrekt in de draf, dan is dat wat je op een wedstrijd vraagt. Op wedstrijd loopt een paard zelden of nooit beter dan thuis.
  2.  Blijf wel net zo consequent als thuis. De afspraken die je thuis met je paard hebt gemaakt, gelden ook op het losrijterrein. Die wil je daar dus herbevestigen. Je blijft binnen de comfortzone, maar hij moet nog steeds reageren op de hulpen zoals je dat thuis gewend bent.
  3. In de warming up, wanneer je naar de proef toe rijdt, vind ik dat je als ruiter, ook voor het M of Z, meer zou moeten focussen op aanleuning en het plaatje op voorkant. Thuis kun je variëren in de houding en je paard een keer wat lager of hoger instellen, maar in het losrijden voor een proef wil je een stabiel beeld. Dit is de proefhouding en zo moet het gebeuren.

Don’ts van Laurens van Lieren

  1. Wees niet te star met de invulling van je warming up. Je paard is iedere dag anders, dus je wil eerst bepalen waar je je vandaag bevindt. Is hij gespannen, fris, moe omdat hij al een wedstrijd heeft gelopen? Reageer daar dan op. Houd je niet vast aan dat wat het zou moeten zijn.
  2. Stel je paard op de wedstrijd niet heel laag en rond in. Dat maakt het heel verwarrend omdat hij straks, daar in de wedstrijdring, in een andere houding moet lopen.
  3. Houd je niet bezig met de dingen om je heen zoals scores van je concurrenten of het resultaat dat je hoopt te halen. Als het goed is, heb je een doel en als je dat  eenmaal goed in je hoofd hebt en weet wat je wil, moet je dat loslaten. Denk niet dat je eerste wilt worden of minimaal een vijfde plaats moet halen om naar de kampioenschappen te mogen. Laat het los, communiceer met je paard en hou je niet bezig met dingen waar je geen controle over hebt.