Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst/www.arnd.nl

Meer ontspanning tijdens het rijden? Zo doe je dat!

Training Opvallend

Meer relaxen? Ontspanning is altijd goed. Voor je lichaam én geest. Toch zitten veel ruiter best gespannen op hun paard. Hoe zorg je voor meer ontspanning tijdens het paardrijden? Hieronder staan vijf manieren.

Loslaten

Focus je tijdens het paardrijden eens op bepaalde delen van je lichaam. Je bovenarmen, je bovenbenen, je billen… Verzin het maar! En laat deze eens even helemaal los. Probeer ze volledig te ontspannen. Voor een korte periode of een iets langere. (Afhankelijk van wat mogelijk is tijdens het rijden.) Ook goed: probeer het ritme van je paard te vinden en laat steeds de spanning in die bepaalde lichaamsdelen los op het ritme van je paard. Hiermee houd je voldoende contact met je paard (en laat je niet alles helemaal gaan). Misschien merk je zelfs dat de spanning bij je paard ook minder wordt!

Verbeter je houding

Maak jezelf zo licht als een veertje. Hoe? Neem een mooie, trotse houding aan. Als een zoutzak in het zadel zitten zorgt écht niet voor ontspanning. Je rijdt dan namelijk uit balans. Na een tijdje zal je (nieuwe) houding veel makkelijker aan te nemen zijn. Sommige dingen zijn gewoontes…

Word één met je paard

Het werkt erg ontspannend om te proberen om één te worden met je paard. ‘Harmonie’ is het sleutelwoord. Als je beter inspeelt op de bewegingen van je paard, wordt het hele rijden makkelijker én ontspannender. Elk paard heeft zijn eigen ritme. Probeer eens een tijdje in dat ritme te bewegen. Werkt erg ontspannend!

Let op je ademhaling

Probeer het in- en uitademen eens te doen in het ritme van je paards bewegingen. Je zult zien dat je zo meer ontspant – alleen al door op je ademhaling te letten, waarschijnlijk. Ga niet extra lang of diep inademen. Het is wel de bedoeling dat je lichaam voldoende zuurstof krijgt. Je bent aan het sporten. ;-)

Maak je been langer

Spanning zit door je hele lichaam. Probeer eens om van wat spanning af te komen door je benen te ontspannen en lang te maken. Je zult merken dat je dan minder krampachtig gaat zitten. En je zult beter reageren op de bewegingen van het paard, waardoor je hele lichaam ontspant. Ook bij het langmaken van je been geldt: het is een kwestie van gewenning!

Heb jij goede ervaringen met andere ontspanningsmanieren? Deel ze met ons! We willen ze graag horen.

Bron: Horselistening.com.