141027111_ABFweb
141027111_ABFweb

Omgaan met wedstrijdspanning

Training Mental Coaching Opvallend

Je hebt er hard voor getraind, ernaar uitgekeken en nu is het zo ver: de wedstrijddag! Ook al heb je je vrijwillig opgegeven en vind je wedstrijd rijden leuk, het is ook wel heel spannend. Deze tips van sportpsychologe Inga Wolframm zorgen voor minder spanning tijdens een wedstrijddag.


 1. Verwelkom je zenuwen - Zenuwen zijn positief! Ze maken je sneller in je reactie, helpen je te focussen op prioriteiten en zorgen dat je minder snel moe bent of pijn voelt. Wees er dus niet bang voor, maar verwelkom je zenuwen!
 2. Je kan het! - Een manier om je angst om te zetten in positiviteit, is door te weten dat je het kan. Hoe weet je dat je het kan? Omdat je het thuis al gedaan hebt en het toen lukte. Wil je echt zeker weten dat het op wedstrijd ook lukt? Zorg dan dat je trainingsniveau hoger ligt dan je wedstrijdniveau.
 3. Niet te druk maken - Probeer je niet druk te maken om dingen waar je toch geen invloed op hebt. Het is verspilde energie.
 4. Goed voorbereid zijn – Zorg dat je een goede planning hebt en alles voorbereid is voor je vertrek. Denk ook aan onverwachte situaties zoals een knoop die van je wedstrijdjasje af springt of een grote stortbui. Voorbereid zijn op zulke situaties geeft rust in je hoofd.
 5. Stel jezelf doelen – Een duidelijk doel, zoals een gedurfde proef rijden, zorgt ervoor dat je meer controle hebt. Focus niet alleen op deze doelen tijdens het losrijden, maar ook in de ring.
 6. Leid jezelf af – Als je nerveus bent, is het fijn als je je gedachten kunt verplaatsen naar iets positiefs. Speel een spelletje op je telefoon of klets met iemand.
 7. Negeer anderen – Besteed geen aandacht aan andere deelnemers, de jury of toeschouwers. Je kan toch niet controleren hoe ze denken, wat ze doen, wat ze zeggen en wat ze van jou vinden. Verspilde energie dus!
 8. Vergeet niet te ademen – Veel ruiters houden hun adem in tijdens de proef, waardoor ze een borstademhaling krijgen. Hierdoor krijg je gespannen en gevoelige spieren, niet ideaal voor de fijne motoriek die je nodig hebt tijdens het paardrijden. Blijf dus diep en langzaam door je buik ademen.
 9. Zorg voor routine – Het herhalen van handelingen waar je een positieve herinnering aan hebt, geven een gevoel van veiligheid. Muziek op weg naar de wedstrijd toe, de manier van opzadelen of de structuur van je warming-up. Routine kan positief, nuttig en fijn zijn.
 10. Wees aardig voor jezelf – Kritisch zijn is goed, maar te negatief zijn over jezelf zorgt er alleen maar voor dat je zelfvertrouwen daalt. Probeer dus positief te zijn en jezelf complimentjes te geven.
 11. Accepteer slechte dagen – Er zullen altijd dagen zijn waarop het gewoon niet wil lukken, daar kan niemand iets aan doen. Volgende keer beter!
 12. Geniet ervan!

Hoe ga jij om met wedstrijdspanning?

Bron: HorseandHound