Hester Bransen van Ruitergevoel voert schouderbinnenwaarts uit
Hester Bransen van Ruitergevoel voert schouderbinnenwaarts uit

Doel van de dressuuroefeningen belangrijker dan hoge score

Training Dressuur Opvallend

Janet Foy had haar ’aha-momentje’ toen ze door had hoe ze dressuuroefeningen kon gebruiken om haar paard te trainen. En niet alleen om haar paard te trainen om ze te doen. “De oefeningen zijn bedoeld om soepelheid, verzameling en gedragenheid te bereiken.” Het internationaal jurylid geeft uitleg erover in een interview met Dressage Today.

“Er zit wel een gevaar in als je dressuuroefeningen zonder goede basis probeert te doen. Ik zie bijvoorbeeld paarden die makkelijk zijwaarts gaan, maar vervolgens krijgt de ruiter het niet voor elkaar met dat paard een rechte lijn te rijden. Dit is dan een onjuiste manier van zijgangen rijden, ofwel er wordt voorbij gegaan aan het doel om het paard in gelijke balans op vier benen te krijgen. Je moet in je achterhoofd houden dat je altijd meer of minder zijwaarts moet kunnen vragen. Met andere woorden: de ruiter moet ten allen tijden de leiding houden en tussentijds de oefening kunnen onderbreken of aanpassen.”

Internationaal jurylid Janet Foy probeert in haar nieuwste boek Dressage Q&A with Janet Foy (Janet Foy geeft antwoorden op vragen over dressuur) alle vragen over dressuur te beantwoorden die haar door de jaren heen zijn gesteld. Zo geeft ze uitleg over de dressuuroefeningen: waar zijn ze voor en waarom moeten ze worden uitgevoerd? Eerder schreef ze al een boek genaamd Dressage for the Not-So-Perfect-Horse (Dressuur voor het minder perfecte paard), waarin ze uitleg gaf over de uitvoering van elke oefening.

Foy zegt dat ze als dressuurjury vaak ruiters in de ring krijgt die volgens haar niet de achterliggende basisgedachte begrijpen van de oefeningen die ze proberen te laten zien. “Ik weet dat een paard soms moeilijk kan zijn of ongehoorzaam aan de hulpen. Bij een keertwending om de achterhand bijvoorbeeld: als de ruiter beide kanten op toont met verkeerde buiging, weet ik dat die niet de definitie van de oefening heeft gelezen in de reglementen van de Amerikaanse paardensportbond USEF. Dit boek bevat een enorme bron aan gratis informatie, dus neem alsjeblieft de tijd om het te lezen.”

Souplesse, balans, reactie

De oefeningen in de dressuur hebben allemaal een doel. Ze zijn er om the helpen het paard soepeler te maken, zijn balans te vinden en om hem beter te laten reageren op je hulpen. “Ik vind dat de oefeningen ook kunnen helpen om te ontdekken waar de problemen van je paard liggen en waar er meer aandacht aan besteed moet worden. Ik geloof stellig dat gewoon doorgaan met oefenen als een oefening niet lukt niet bevorderend is voor de training van een paard, als je steeds dezelfde fouten blijft maken.

Als je een problem hebt met een oefening, moet de ruiter de slimste van de twee zijn. Hij moet uitvinden welke hulp niet werkt bij zijn paard. Foy heeft in haar eerdere boek een trainingspiramide beschreven. “Je moet trainen volgens het systeem van de piramide. Als je dat correct doet en als ook je basis goed is, dan zal de oefening uiteindelijk vanzelf gaan.”

Waarom doe je oefeningen?

Deze oefeningen zijn bedoeld om het paard te stretchen, zowel zijwaarts als in lengtebuiging

  • Schouder voor
  • Schouder binnenwaarts
  • Travers en renvers
  • Appuyeren
  • Hals strekken op de volte

Deze oefeningen zijn bedoeld om de balans te verbeteren (voor verzameling) en voor de reactie op de hulpen:

  • Overgangen
  • Schouderbinnenwaarts
  • Travers en renvers
  • Appuyement

Deze oefeningen testen de gehoorzaamheid van het paard

  • Verruimingen
  • Overgangen tussen de oefening door

Deze oefeningen zijn om de verzameling van een paard te testen

  • Piaffe
  • Galoppirouettes

Deze oefeningen helpen met het creeëren van schoudervrijheid

  • Keertwending in stap en galoppirouette
  • Keertwending om de achterhand
  • Zigzag-appuyementen

Foy legt uitgebreid uit wat er fout kan gaan en waar de oefeningen precies voor bedoeld zijn. Meer is te lezen in het (Engelstalige) artikel op Dressagetoday.com.

Bit & Cap / Dressagetoday.com