buiging vrijheidsdressuur
buiging vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur met je (sport)paard

Training Vrijheidsdressuur

Wil je een keer variëren met je training? Dan is vrijheidsdressuur misschien wat voor jou! Nikki van Olst vertelt in dit bericht hoe je paard de spagaat correct uitvoert en paardenfysiotherapeute Gisella Bartels vertelt wat zo’n oefening toevoegt aan de dagelijkse training.

“Vrijheidsdressuur verlangt – net als dressuur en springen – een bepaalde manier van spiergebruik van het paard. “Het is goed voor de coördinatie en lichaamsbewustwording van het paard”, vertelt paardenfysiotherapeute Gisella Bartels. “Er zijn paarden die zich bijvoorbeeld niet realiseren waar hun achterbenen blijven wanneer ze alleen iets met het voorste gedeelte van hun lichaam moeten doen. Voor dat soort paarden kan vrijheidsdressuur zeker waardevol zijn.”

Spagaat

Bij de spagaat plaatst het paard zijn voor- en achterbenen ver uit elkaar en staat hij met de achterhand achter de massa. “Het is de bedoeling dat de voorbenen verticaal onder de schouder staan terwijl de achterhand naar achteren zakt en naar achteren gestrekt staat”, vertelt Nikki.

“Het gewicht blijft op de voorhand en het is belangrijk dat het paard niet te wijd gaat staan. Anders verliest het paard balans en zakt de rug in. Ook is het niet goed om de spieren zo extreem te laten rekken.” “De spagaat is eigenlijk de enige oefening waarvan ik de toegevoegde waarde op het gebied van spieren niet direct zie”, aldus Gisella. “Natuurlijk is het wel goed voor het bewust worden van het eigen lichaam en voor de gehoorzaamheid, maar verder zie ik geen directe functie.” 

Wel ontstaat er enige rek op de spieren aan de voorzijde van het kniegewricht, maar dat heeft niet direct toegevoegde waarde voor dressuur.