200420011_ABFweb
200420011_ABFweb

Zes tips om je zenuwen onder controle te krijgen

Training Mental Coaching Opvallend

Het lijkt soms wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer zenuwen je ervaart. Geen zorgen: er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je die zenuwen onder controle krijgt.

1. Zingen

Veel ruiters geven aan dat een liedje zingen ze helpt om zowel zichzelf als hun paard te laten ontspannen. Zingen zorgt er ook voor dat je je adem niet in kunt houden, wat je paard direct zal merken. Een goed excuus om het hele repertoire van Justin Bieber te zingen!

2. Kleine stapjes

Volgens zelfvertrouwens- en prestatiecoach Jenni Winters is het een goed idee om kleine stapjes richting je doel te nemen, in plaats van in het diepe te springen en jezelf te overdonderen.

3. Hypnotherapie

Het werkt niet voor iedereen, maar het is het overwegen waard als niets anders helpt: hypnotherapie. Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, maar ook voor sportprestatieverbetering. De patiënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf.

4. Positieve visualisatie

Als jij jezelf al door de lucht ziet vliegen voordat je überhaupt te paard zit, helpt het om die negatieve beelden te vervangen door positieve beelden. Visualiseer van te voren je rit en beeld je in dat het goed gaat. Focus je op je doel en alles wat je in die training wil bereiken.

5. Focus op het heden

Stop met te denken ‘wat als..’ of ‘maar de vorige keer gebeurde dit en dit’. Dit helpt je niet. Focus op het hier en nu. Hypnotherapeut en paardentrainster Amanda Kirkland-Page raadt aan om jezelf bij de les te houden door met je tong langs je gehemelte te gaan. Deze actie zorgt ervoor dat je gefocust blijft op het heden, in plaats van met je gedachten overal naartoe te gaan.

6. Blijf ademen

Adem in, adem uit. Wanneer je veel stress ervaart houd je soms je adem in. Adem diep en lang in door je neus en adem rustig uit via je mond. Je kunt tijdens het uitademen het woord ‘kalm’ of ‘rustig’ zeggen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gevoelens van rust en kalmte zult associëren met diep ademhalen.

Bron: Horse and Hound

100222892_ABFweb