Groom
Groom

Tien tips voor een soepele wedstrijddag

Training Opvallend

Startlijsten die inlopen, knotjes die losraken, zenuwen en dan ook nog een net iets te heet paard dat je in bedwang moet houden. Een wedstrijddag is leuk, maar soms lijkt het een onmogelijke opgave. Geen nood, met de volgende tips van topgrooms loopt jouw wedstrijddag voortaan als een trein.

Stephanie Sharples, groom van de Britse dressuurruiter Gareth Hughes:

1. Zorg dat je georganiseerd bent. Stephanie neemt voor de wedstrijd alles precies met Gareth door, zodat hij weet wat er te doen staat.

2. Neem naald en draad mee. Scheelt paniek als er een knotje uitvalt. Of elastiekjes natuurlijk.

3. Check alles, maar dan ook álles. Stephanie laadt de vrachtwagen al de dag voor de wedstrijd in. En met alles, bedoelen we alles. Je zult niet de eerste zijn die de trailer openmaakt op wedstrijd en tot de ontdekking komt dat je paard, compleet met transportbeschermers en reisdeken, verbaasd staat te wachten op de wasplaats. “Waar blijft ze nou?” Ook singels en hoofdstellen staan hoog op het lijstje van vergeten spullen.

Claire Swain, groom van dressuuramazone Laura Tomlinson:

4. Neem pen en papier mee. Dan kun je starttijden opschrijven en een tijdschema maken.

5. Neem de tijd. Claire zegt dat het van groot belang is dat je ruim op tijd bent en je op je gemak kunt voorbereiden. Beter te vroeg dan te laat.

6. Een poetshandschoen is altijd handig om mee te nemen. Claire gebruikt het als finishing touch voor het paard en de laarzen van de ruiter.

Alan Davies, groom van Carl Hester en Charlotte Dujardin:

7. Zorg altijd voor reserve spullen. Beugelriemen, teugels of singel, Alan neemt van alles een extra mee. Je weet nooit wat er kan gebeuren en paarden zijn, zoals we allemaal weten, soms nogal lomp.

Sharon Mepham, groom van eventingruiter Francis Whittington:

8. Draag een horloge. Een horloge staat bovenaan het lijstje van Sharon, nog boven de poetsspullen.

Claire Howard, groom van springruiter Daniel Mosely:

9. Houd je hoofd koel. Ook als je haast hebt. Raak je in de stress, dan ga je dingen vergeten en dat wil je juist voorkomen.

Daniel Alderson, groom van eventingamazone Jeanette Brakewell:

10. Neem, vooral bij een lange wedstrijddag, een emmer mee. Niet alleen handig om je paard te laten drinken, het is ook handig om het een en ander schoon te maken.

Bron: Horse and Hound