080701986_ABFweb
080701986_ABFweb

Grip op je teugels

Training Dressuur Opvallend

De juiste teugelvoering is enorm belangrijk om zacht en correct paard te rijden. Of je nu met bit of zonder bit rijdt. De hand van de ruiter bepaalt hoe vriendelijk en effectief je rijdt. Met de volgende tips krijg jij weer ‘grip’ op de teugels!

Het is belangrijk om je armen en handen zelf te dragen. En om de kracht en het gewicht ook in je armen te houden. En niet in je schouders en nek, bijvoorbeeld. Als dat lukt, voorkom je dat je aan de teugels gaat hangen. Je ontwikkelt dan een mooie stille hand.

Wat wordt ons verteld?

Je hebt geleerd om je handen laag en dicht bij je paard te houden. Met je pink tegen de schoft van het paard (als je op een normale, vlakke ondergrond rijdt). 

Maar eigenlijk moet je de exacte houding bepalen op basis van de nekhouding van het paard, je rijstijl (jacht, dressuur, western, etc.) en de controle die je over je armen hebt. Waar je je handen ook plaatst: als je ze maar draagt. Je armen moeten verbonden zijn met de rest van je lichaam. Ze hangen er dus niet slapjes bij.


 Copyright Bart Honingh Photography

Oefening met zweep overdwars

Als je met slappe onderarmen en handen rijdt, heeft dat een negatief effect op alle gangen. In welke discipline je ook rijdt. (Denk er eens aan hoe het voelt als iemand je een extreem slap handje geeft.) Je kunt als oefening een zweep overdwars onder je duimen houden. Met de zweep verbind je je handen op dezelfde hoogte. Het is wel belangrijk om nu goed te letten op de kracht in je armen.

Leg nu een licht voorwerp, zoals een kussentje op je zweep. En stel je voor dat op dat kussentje een glas met je favo drankje staat. Als je het kussentje niet draagt, mors je je drankje over je paard. Probeer om het kussen op hetzelfde (juiste) niveau te houden. Met je onderarmen en handen houd je het in evenwicht. Let erop dat je ellebogen niet stijf worden: ze moeten in staat zijn om de mond van je paard te volg.

Nu verwijder je het kussentje. Met behoud van een stevig gevoel in je armen rijd je verder. Benader de mond van je paard alsof je een hand geeft en kijk dan wat er gebeurt met je overgangen. Als je armen zijn aangesloten op je paard, kan deze je zit veel makkelijker voelen en volgen.

Houd een stevige verbinding met de mond van je paard: grip op de teugels! En geniet van je rit!

Bron: Horse Collaborative

5425131