091013367_ABFweb
091013367_ABFweb

5 Dingen die je niet tegen nerveuze ruiters moet zeggen

Training Mental Coaching Opvallend

Ze hebben een grote liefde voor paarden en willen dus ook niets liever dan gewoon ontspannen een ritje maken. Maar angst houdt ze toch iedere keer weer tegen. Bijna iedereen kent wel iemand die er last van heeft, maar hoe kun je ze het beste helpen? Hierbij vijf dingen die je in ieder geval niet moet zeggen tegen nerveuze ruiters.

  1. Gewoon opstappen en rijden

Want ja, zo makkelijk is het toch? Gewoon opstappen, zitten en rijden. Het is logisch dat veel mensen denken dat zo’n kleine oppepper kan helpen, maar vaak gaat de persoon in kwestie alleen nog maar meer twijfelen.

  1. Iedereen kan op dit paard rijden, het komt wel goed

Als je al bang bent om te rijden dan helpt dit advies niet echt. Het feit dat dus iedereen zonder problemen op dit paard kan rijden, maar die persoon niet, zal het zelfvertrouwen niet veel goeds doen.

  1. Maar je bent zo’n goede ruiter, je kunt niet eens zien dat je nerveus bent

Geef je nou een compliment, of zeg je juist iets raars? Want omdat de ruiter nerveus is, zou hij geen goede ruiter meer zijn? Er zijn veel ruiters op hoog niveau die ook regelmatig nog nerveus zijn om bijvoorbeeld op een nieuw paard te stappen of op een grote wedstrijd te rijden.

  1. Verkoop dit paard en koop een leerpaard

Het zou natuurlijk kunnen dat iemand gewoon geen goede match heeft met zijn huidige, ietwat nerveuze paard en dat een rustiger paard kan helpen. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, met de hulp van een goede instructeur kan er vaak een hoop angst overwonnen worden.

  1. De kans is groter dat je geraakt wordt door een auto dan een ongeluk met een paard

Niet echt handig, je hebt nu iemand eraan herinnerd dat paardrijden gevaarlijk is. Iemand die al bang of nerveus is, helpt dit waarschijnlijk niet om te ontspannen. Op deze manier kan diegene nog heel veel redenen bedenken om niet op een paard te gaan zitten.

Dus aan alle instructeurs, vrienden en familie van bange of nerveuze ruiters, wat kun je wel zeggen om ze gerust te stellen?

  1. Herinner ze aan alle dingen die paardrijden leuk maakt.
  2. Help mee om de ruiter voorzichtig buiten zijn comfortzone te brengen. Let op, doe dit voorzichtig!
  3. Geef ze ook wat tijd alleen met hun paard om een goede band op te bouwen; hoe meer ze een paard vertrouwen, hoe meer hun angst zal verdwijnen.
  4. Vertel eens een grapje en heb vooral veel plezier tijdens het rijden!

Bron: Horse Collaborative