LQ4hCj Autan
LQ4hCj Autan

De Kruising: Valkkleurige KWPN x Fries

Recreatie Opvallend Rassen

Marianne van der Kooi noemt haar paard Autan zeer bijzonder “en ook nog eens het perfecte paard.” Daar willen we natuurlijk meer van weten. Autan is een drieënhalfjarige ruin met een donkere valkkleur en het is natuurlijk een kruising, anders zouden we hem niet in deze rubriek belichten.

De Kruising:
KWPN x Fries
Naam: Autan Lastuques S
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.68 m
Kleur: donkere valk
Leeftijd: 3,5 jaar

Bewust gefokt, valkkleur van zijn vader geërfd

“Autan is gefokt in Frankrijk door een Nederlandse familie. Ze hebben hem inderdaad bewust gefokt. Uit dezelfde combinatie zijn drie verschillende paarden gefokt, deze staan allemaal in Nederland. Een volle zus van Autan loopt in de sport en van de andere volle zus is helaas niet bekend waar deze op dit moment is. De vader van Autan is de palominohengst Allegria of Esbi, die zowel bij het KWPN is goedgekeurd als bij het AES. Hier heeft Autan zijn kleur dan ook vandaan. Zijn moeder is een Friese stermerrie.” Zelf staat Autan overigens niet bij een stamboek geregistreerd, vertelt Marianne. “Er is alleen een Frans paspoort aanwezig.”

Slanker gebouwd dan een Fries

Op zijn kleur na, zie je goed dat er Fries in Autan zit, vindt Marianne. Toch is er ook nog een vleugje KWPN te bespeuren. “In de bouw kan je, behalve zijn sokken, zien dat hij geen volle Fries is. Hij is wat slanker gebouwd. Verder heeft hij toch wel echt het meeste van een Fries paard. Autan heeft veel karaktertrekken van een Fries. Hij is namelijk erg nuchter, werkwillig en lijkt in zijn bewegingen veel op een Fries. Het allerfijnste aan Autan is toch echt het nuchtere Friese karakter. Zelfs met harde wind, vuurwerk of andere gekke omstandigheden blijft hij rustig en is hij nergens van onder de indruk.”

Autan, die volledig Autan Lastuques S heet, is sinds mei 2020 in eigendom van Marianne. “Vanaf het eerste moment dat ik op Autan stapte wist ik dat hij, ondanks zijn leeftijd en weinig ervaring, perfect bij mij zou passen. Momenteel trainen wij dressuurmatig 2 tot 3 keer per week, omdat hij nog erg jong is. Ook is hij al enkele keren mee geweest op buitenrit en dit hebben we zelfs al tijdens een weekendje weg met hem gedaan.”

Eindelijk dressuurrijden

Marianne ziet in Autan het perfecte paard om eindelijk eens aan een dressuurcarrière te beginnen. “Mijn droom is om dressuurwedstrijden met hem te kunnen rijden, omdat ik dit met mijn vorige paarden nooit heb gekund. Autan geeft mij zoveel vertrouwen dat ik er van overtuigd ben dat ik met hem straks kan gaan starten.” Ze denkt dan ook dat dressuur hem het beste ligt. “Maar door zijn nuchtere karakter kan ik ook heerlijk met hem buitenrijden. Hij is zelfs beleerd voor de kar, dus hij is ontzettend veelzijdig. Hij lijkt mij geen springtalent, maar dit hebben wij nog niet uitgeprobeerd! Wie weet…”

Hoewel Autan voor haar geen minpunten heeft, kan Marianne toch wel iets noemen dat ze minder leuk vindt aan hem. “In de omgang met mij is hij het perfecte paard, maar tegenover andere paarden kan hij nog wel eens dominant zijn.”

Vind je de kruising KWPN x Fries een aanrader?

“Ik vind deze kruising absoluut een aanrader voor iedereen die graag zonder zorgen wil rijden. Voor mij is hij het perfecte paard!”

UbSKkD
dsKbKs
BlPdo2
0q73xV
OolCyq