kamiel WhatsApp Image 2021-01-24 at 12.06.12
kamiel WhatsApp Image 2021-01-24 at 12.06.12

De Kruising: Arabofries x Engels Volbloed

Recreatie Opvallend Rassen

De Kruising:
Arabofries x Engels Volbloed
Naam: Kamiel
Stokmaat: 1.67 m
Geslacht: ruin
Kleur: donkerbruin
Leeftijd: 9 jaar

“Kamiel is een groot en stevig gebouwd paard, wat hij uiteraard heeft meegekregen uit het Arabofriese stamboek. Maar in tegenstelling tot deze kenmerken, is hij slank in de benen en heeft hij de gangen en de zit van een echte volbloed.” Zo stelt Jade Gibbons haar 9-jarige ruin aan ons voor.

“Zijn papa is de Arabofriese dekhengst Dark Laes van stal Groot Prooyen, zijn mama is een Engelse Volbloed-merrie van Kamiel zijn eerste eigenaar.” Een bewuste kruising, zegt Jade. “We hebben hem gekocht van iemand wiens passie zowel rijden onder het zadel was, als aangespannen in enkelspan.”

“Ook had de fokker een grote voorliefde voor het Arabofriese ras, maar hij wou het temperament en de zachtheid qua zit voor het rijden van een Engelse Volbloed. In dat opzicht, is Kamiel een heel geslaagde kruising, want hij trekt perfect een enkelspan en doet dit zeer graag, maar ook is hij heel werkwillig onder het zadel.”
Zijn bloed komt naar boven als hij aan het werk gaat

“Qua gangen heeft hij echt de zachte gangen van een Engelse Volbloed, ook qua zit gooit hij totaal niet op, wat hem dus een heel fijn rijpaard maakt. Wat zijn karakter betreft, merk ik 100% Fries. De verdeling van bloed in hem is namelijk 50% Engels Volbloed, 30% Arabisch Volbloed en 20% Fries. Hij heeft het chille en nuchtere karakter van het Friese paard, maar wel de werkwilligheid en het uithoudingsvermogen van een volbloed en ook is hij vrijwel onvermoeibaar. Hoe meer hij in het bloed komt, hoe heviger en hoe liever hij nog meer wil werken. Maar steeds behoudt hij zijn nuchterheid.”

“Verder is Kamiel vierkant van bouw met een korte rug. Zijn staart- en manenstructuur is duidelijk van een Fries, al is het hoofdje van hem zeker volbloed: fijn, maar wel in verhouding met de grootte van zijn lichaam.”

Nog maar net in eigendom

Jade heeft Kamiel nog maar een paar maanden. Ze zocht een waardige vervanger voor haar KWPN’er die nu 24 jaar is en het wat rustiger aan mag gaan doen. “Eigenlijk van zodra ik Kamiel zag, had ik een goed gevoel. Hij kwam kalmpjes in de weide waar hij stond naar mij gestapt en is eigenlijk nooit van mijn zijde geweken. De man wie hem verkocht, was immers 73 geworden en vond dat het tijd was dat zijn trouwe viervoeter een mooie plek te geven waar hij kon groeien en vertroeteld ging worden. Met hem hebben we nog steeds contact en hij komt geregeld eens langs om gedag te zeggen, wat mij ook een goed gevoel gaf bij de aankoop.”

“Momenteel is het nog vooral gewenning omdat hij net 2 maandjes bij ons op stal is, dus ik probeer nu vooral een goede band met hem op te bouwen en hem dressuurmatig lichtjes te laten vorderen tijdens het rijden. Mijn doel is om recreatief dressuur met hem te rijden en lange buitenritten met hem te maken, want dit vindt hij heel fijn. Ook zijn we zeker van plan om hem in te spannen in de toekomst, dus dat ligt ook nog in het verschiet.”

“In het rijden is hij erg kalm, kan hij wel schrikken, maar hij zal nooit van onder je uit lopen. Ook is hij, door de behendigheid die deze kruising meegeeft, erg geschikt voor alle disciplines en een erg allround paard. Zo rijdt hij netjes dressuur, kan hij een sprongetje maken, heeft hij goed wat snelheid (loopt volledig uitgestrekt netjes de volle 36 km/u), gaat ingespannen voor de kar, kan op buitenritjes, vindt het helemaal oké wanneer er iemand zonder zadel op hem zit. Kortom, Kamiel doet alles.”

Heel sociaal paard

Het mag duidelijk zijn dat Jade dolblij is met haar paard. “Er is niks wat ik aan Kamiel zou veranderen. Hij is een heel aanhankelijk paard dat graag met zijn ruiter bezig is en laat dit duidelijk merken wanneer ik aankom op stal. Vanaf ik de staldeur opentrek, staat hij meteen te kijken en begint hij te hinniken, wetende dat hij weer vertroeteld gaat worden en dat hij lekker gepoetst gaat worden. Ook staat hij perfect stil tijdens het tutten en toiletteren, van weinig dingen kijkt hij op (zoals bijvoorbeeld glans- en antiklitspray) en hij laat het allemaal maar al te graag gebeuren. Van karakter is hij ook heel sociaal, dit merken de staleigenaren ook op wanneer ze de stal binnenkomen, hij begroet iedereen en is altijd blij om iemand te zien.”

Of je het een minpuntje kunt noemen, of iets waar nog aan gewerkt moet worden: Kamiel is gevoelig aan zijn oren. “Dus hij laat niet gauw toe dat iemand hier aankomt. Van mij kan hij dit inmiddels goed verdragen omdat hij mij dagelijks ziet en ik hierop ook oefen.”

Vind je de kruising Arabofries x Engels Volbloed een aanrader?

“Persoonlijk vind ik van wel. Al moet je wel een beetje kennis hebben van beide rassen en hun karakter, want er zit natuurlijk wel redelijk wat bloed in en hierdoor raad ik de kruising zeker af voor een beginner. Het is denk ik vooral belangrijk dat je kijkt of deze kruising wel nodig is voor jou en of je de nodige rijervaring hebt. Doordat ik merk dat Kamiel meer in het bloed komt en heviger wordt naar mate hij meer werkt en gereden wordt, is het wel nodig dat je weet hoe je hiermee moet omgaan. Hij is braaf, maar zeker geen lamme goedzak die alles zomaar toelaat.”

“Voor wat ik doe als ruiter, vind ik hem helemaal perfect. Hij is lekker voorwaarts, maar niet te, loopt netjes nageeflijk en is zeker niet bombproof onder het zadel, maar dat maakt het soms wel leuk vind ik. Zelf zal hij er nooit vandoor gaan, maar ter plaatse schrikken, dat is heel positief in mijn ogen.” 

Jade heeft overigens geen vergelijkingsmateriaal met soortgelijke kruisingen. “Ik ken er jammer genoeg geen, maar ik zou wel graag weten wie dit type kruising ook heeft.”


WhatsApp-Image-2021-01-24-at-12.06.44
WhatsApp-Image-2021-01-24-at-12.06.40
WhatsApp-Image-2021-01-24-at-12.06.12-1