Winnita_nikki
Winnita_nikki

De Kruising: Blue spot Appaloosa x Valkkleurige PRE

Recreatie Opvallend Rassen

De Kruising:
Blue spot Appaloosa x Valkkleurige PRE
Naam: Winnita
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: valk

Melissa van der Lee was op zoek naar een eigen paard en wilde het liefst een Spaans paard of een Appaloosa. In Winnita vond ze in september 2018 beide rassen. “Ik zag Winnita op Marktplaats. Ik was niet gelijk gecharmeerd van de foto’s in haar advertentie, maar de combinatie van de rassen trok mij toch heel erg. Uiteindelijk ben ik gaan kijken. Binnen een week stond zij gekeurd bij mij in de wei.” Winnita is nu 12 jaar oud. “Al denken mensen nog heel vaak dat zij heel jong is. Ze heeft een hele speelse en jonge uitdrukking: dat komt waarschijnlijk ook door de kleine voorpluk en weinige manen, haha.”Melissa kent geen andere kruisingen Appaloosa met PRE. Ze weet ook niet of haar paard een bewuste kruising was. “Haar fokker fokte voornamelijk western/endurancepaarden heb ik mij laten vertellen.” Ze weet wel dat de moeder van Winnita een valkkleurige PRE is en haar vader een Blue Spot Appaloosa. Van beide rassen ziet ze kenmerken terug in haar merrie.

“Ze heeft van beide rassen echt de sterke bouw meegekregen. Ze heeft harde benen, goede hoeven en is weinig ziek. Winnita heeft het brede front en brede nek van de PRE. Ook haar sterke achterhand heeft zij hiervan. Ze heeft hele ruime gangen. Ze heeft niet het typische Spaanse loopje. PRE’s zijn zeer werkwillig. Dat is Winnita ook. Zij heeft een enorme ‘will to please’ en laat zichzelf graag zien. Ze denkt mee en vooruit in oefeningen en leert snel wat nieuws. PRE’s zijn hele vriendelijke paarden. Dat heeft Winnita ook zeker meegekregen. Ze heeft nog nooit lelijk gedaan naar iemand en dat zal ze ook nooit doen. Mocht ze toch wat lelijks doen, dan is dit een duidelijk teken dat er iets mis is. Het is een heel eerlijk paard.”

Witte stipjes op haar vacht

“Ze heeft een aantal uiterlijke kenmerken van de Appaloosa, zoals de gevlekte mond/ogen/genitaliën en de weinige manen en magere staart. In de winter zie je niet zoveel van haar Appaloosakenmerken, maar in de zomer kleurt haar neus roze en grijs en krijgt ze langzaamaan witte stipjes op haar vacht. Het hele jaar door heeft zij een prachtige gloed over haar vacht, maar vooral in de zomer is deze echt goud.” Dat roze neusje in de zomer wil helaas wel snel verbranden in de zon, vertelt Melissa.

“Appaloosa’s zijn over het algemeen heel snel. Dit heeft Win zeker ook. In de wei kan ze flink het gas opentrekken en dan haalt ze met gemak iedereen in. Ze vindt het heerlijk om te rennen en maakt er dan ook vaak een showtje van. Eigenlijk zijn Appaloosa’s heel veelzijdig en dat zie ik ook zeker terug in Win. Ze vindt alles leuk om te proberen. Wij doen van alles wat en zij is eigenlijk overal goed in! Ze heeft vroeger endurancewedstrijden gelopen, maar kan bijvoorbeeld ook heel goed springen.”

Eenkennige van een Appaloosa

“Appaloosa’s zijn ook erg eenkennig. Dit merk ik bij Winnita ook, al komt dit mede door haar verleden. Ze heeft veel meegemaakt en durfde zich lang niet open te stellen. Ze is wel echt op mij gefocust en staat me elke dag op te wachten. Als er niemand voor haar komt, dan maakt ze zich zorgen of als ik bijvoorbeeld een week op vakantie ben, dan raakt ze ook van slag. Dit is dan te merken in haar gedrag en dat ze zichzelf helemaal vast zet in haar lijf.”

Melissa noemt Winnita een hele bijzondere merrie. “Als je haar eenmaal ontmoet hebt, zal je haar niet snel vergeten. Ze is vriendelijk, maar wel eenkennig zoals een echte Appaloosa. Als je eenmaal haar vertrouwen hebt gewonnen, doet ze alles voor je.”

Angst voor de ruiter

“Win en ik zijn vooral recreatief en op de grond bezig. Zij heeft verschillende trauma’s, waaronder een enorme angst voor de ruiter. Zij is helaas niet vriendelijk behandeld geweest en ondanks dat wij al bijna 2,5 jaar verder zijn en alles bitloos doen, blijft zij het rijden erg spannend vinden. Eigenlijk vindt ze het rijden niet per se spannend, maar meer de ruiter en de ruiterhand. Zodra ik mijn teugels op maat maak, dan voel ik enorm veel spanning bij haar en kan ik soms alleen maar wat onstuimig draven. Maar als ik met neckrope rij, kan ik eigenlijk alles. Bij haar is het echt ‘less is more’.”


“Wij doen veel grondwerk via natural horsemanship, maar pakken ook sommige dingen van Parelli mee. Ook werken we veel aan de hand. Verder staan wij naast een prachtig natuurgebied en gaan daar graag wandelen of rijden. Winnita vindt vrijheidsdressuur ook fantastisch. We hebben een yogales te paard gevolgd en dit vond Win ook heerlijk. Ze heeft de hele les lopen slapen en vond het totaal niet eng of spannend. Eigenlijk gaat het bij ons vooral om lol maken met elkaar.”


Vind je de kruising Appaloosa x PRE een aanrader?

“Ik vind het zeker een aanrader. Ik heb natuurlijk alleen Winnita als vergelijking, maar zij is sterk, lief, werkwillig, leergierig, slim, eerlijk, gevoelig, heeft een gevoel voor humor en is bovendien natuurlijk ook heel knap. Helaas heeft ze een vervelend verleden waarin zij totaal is weggecijferd en is ‘gebruikt’, maar ondanks alles heeft ze zich uiteindelijk toch durven open te stellen naar mij. Mensen uit haar verleden herkennen haar haast niet terug.”

Instagram

Melissa heeft een instagramaccount (Winnita the horse) waarop ze plaatst wat ze met Winnita meemaakt.

https://www.instagram.com/p/CKrhYpKnP-W/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotografie: https://www.fotogenikki.nl/

winnita005
winnita004