editorial dorien online 278
editorial dorien online 278

Editorial: Nooit te oud voor een veulentje?

Recreatie

“Wij vroegen ons hardop af: vanaf welke leeftijd wordt een merrie te oud om een veulentje mee te fokken? Als het om mensen gaat, hebben we onze mening wel klaar: vijftig plus en kinderen krijgen, dat doe je zo’n kind toch niet aan! Maar hoe zit dat nu bij paarden? Want wat je jezelf aan doet, is jouw keus, maar je merrie is in dit beslissingsproces afhankelijk van haar eigenaar.” 

Onderzoeken over een maximale leeftijd waarop je kunt fokken met een merrie zijn er amper. Dus het komt aan op Moeder Natuur of de eigenaar om op een bepaald moment een streep onder het fokken te zetten.

Als een merrie niet meer drachtig wordt, dan is het simpel. Maar wanneer is het moment dat je als eigenaar niet aan je eigen portemonnee moet denken, maar aan de gezondheid van je merrie? Wij vroegen onze lezers naar hun mening. Driehonderd lezers, van wie meer dan de helft zelf één of meerdere veulens heeft gefokt, vulden onze vragenlijst in. Bijna alle respondenten vinden dat de gezondheidssituatie van de merrie doorslaggevend moet zijn in de beslissing of je wel of niet een veulen moet willen fokken.

Tegelijkertijd vonden veel lezers dat een veulentje fokken na het twintigste levensjaar nog prima kan. Wat wel en niet zou moeten kunnen, blijkt voor iedereen toch een beetje anders te zijn.

Maar waar ligt nu de ethische grens? Beseffen fokkers zich voldoende hoe belastend een dracht van een veulen van vijftig tot tachtig kilo is of gaat de hobby voor het paardenwelzijn? 

300_flat_JulieLandrieu_BIT_DorienEditorial_20200920_0138