Hannoveraan x Fries WhatsApp Image 2021-02-16 at 22.25.31
Hannoveraan x Fries WhatsApp Image 2021-02-16 at 22.25.31

De Kruising: Hannoveraan x Fries

Recreatie Rassen

De Kruising: Hannoveraan x Fries
Naam: High Voltage LK, roepnaam Volty
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.68 m
Kleur: zwart
Leeftijd: 3 (in juni 4 jaar)


“High Voltage LK is het gevolg van een gewonnen dekking van de hengst Roman Lifestyle (ingeschreven in het Hannoveraan-, Oldenburger- en NRPS-stamboek) en onze Friese merrie Fenna-Laura fan ‘t nije lok (Nanno321). Nooit durven dromen dat daar zo een gaaf paard uit zou komen!”, licht Laura Kompier haar inzending voor deze rubriek toe.

Megadikke manen en hals van de Fries

Haar ‘Volty’ is geboren op 1 juni 2017 en is nu dus drie jaar. “Volty is helemaal zwart met een bliksemschicht van witte haren, vandaar de naam. Helaas is die bliksemschicht inmiddels uitgegroeid tot een streepje.” Die zwarte kleur heeft ze van beide ouders, maar volgens Laura zijn haar behang en enorme hals afkomstig van de Fries in haar. 

“Helaas schuurt ze zomers haar manen af, maar wat er zit is echt megadik! Ook heeft ze een hele mooie volle staart. Verder heeft ze echt de hals van haar moeder (de Fries). Ondanks dat ze pas heel kort wat licht aan het werk is (simpel longeren en ik heb er twee keer wat stukjes onder het zadel mee gestapt), heeft ze echt een hele mooie gespierde hals! Meer heeft ze eigenlijk niet van een Fries, verder is ze heel luxe zoals haar vader. Ze heeft ook de beweging van haar vader. Verder is het een echte knuffelbeer, dat zijn haar ouders ook. Ze kan ook haar ongeduldige hoofd opzetten hoor, maar dat heeft wel wat vind ik zelf.”

Voorlopig elite bij het Barock Pinto-stamboek

“Momenteel ben ik haar rustig aan het beleren. Ze is in 2020 naar de keuring van het Barock Pinto-stamboek geweest. Volty behaalde daar een eerste premie met 44,5 punten en werd met hele mooie cijfers (stap 8, draf 9, galop 7, ras 7,5, bouw 7,5, beenwerk 5,5) voorlopig elite verklaard. Ik zou het leuk vinden als ik dit jaar met haar de aanlegtest IBOP kan rijden en ze hopelijk elite wordt. Maar ik leg er absoluut geen druk op.”

“Ze is pas sinds een paar maanden echt een paard, daarvoor was ze nog een baby om te zien. Daarom wil ik haar niet overbelasten, ook gezien haar leeftijd. We doen gewoon alles lekker rustig aan en op een speelse manier, zodat ze het ook leuk blijft vinden. Uiteindelijk hoop ik haar zo hoog mogelijk in de sport te kunnen uitbrengen. Ook hoop ik een of meerdere veulentjes met haar te kunnen fokken. Juist omdat ze niet een ‘gewone’ afstamming heeft.”

Laura noemt haar band met Volty speciaal. “Ze is met koliek geboren, dus vanaf het eerste moment gelijk al heel veel in de hand geweest.  Als ik in haar box kom zitten komt ze op schoot liggen. Ik zeg het elke dag weer: ik weet niet wat dit paard heeft, maar ze heeft iets wat mij diep in mijn hart raakt. Elk moment van de dag dat ik langs haar loop of haar vastheb doet ze iets met me. Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die niet met dit paard overweg kunnen, want ze is echt niet de makkelijkste, maar ik kan echt met haar lezen en schrijven. Zo’n band heb ik nog niet eerder met een paard gehad.”


De moeder van Volty aan de lange lijnen.

Als ze een minpuntje moet noemen is het een schoonheidsdingetje. “Helaas heeft ze toen ze een paar dagen oud was door een klein ongelukje met haar moeder een wat voller spronggewricht gehouden. Ze heeft er geen moment last van gehad maar je ziet wel dat het voller is. Dat vind ik jammer, maar zolang ze er geen last van heeft, stoor ik mij er niet aan. Verder kan ze behoorlijk op je zenuwen werken, maar dat vind ik wel wat hebben. Ze wil gewoon graag alle aandacht van iedereen.”

Vind je de kruising Hannoveraan x Fries een aanrader?

“Ik vind deze kruising zeker een aanrader! Juist omdat je het ‘koele’ van de Fries kruist met het luxe en wat pittigere type van een Hannoveraan. Ik heb nog geen dag spijt gehad van deze keus!”

WhatsApp-Image-2021-02-16-at-22.25.32
WhatsApp-Image-2021-02-16-at-22.25.31-2
WhatsApp-Image-2021-02-16-at-22.25.31-1