Mila Fries x Haflinger x Arabier17FE19BA-3109-46A1-AF75-16CD78ACFDC9
Mila Fries x Haflinger x Arabier17FE19BA-3109-46A1-AF75-16CD78ACFDC9

De Kruising: Fries x Haflinger x Arabier

Recreatie Opvallend Rassen

Mila is bont en hoe dat kan is iedereen een raadsel. Nou ja, de moeder van Mila is bruinbont, maar ook bij haar is het de vraag waar ze haar platenpatroon vandaan heeft. “De ouders van Mila hebben geen stamboekpapieren, dus hun afstamming is onbekend”, zegt Jayda Reterink. Zij is de eigenaresse van Mila, die ze als veulen cadeau kreeg.

De Kruising: Fries x Haflinger x Arabier
Naam: Mila
Geslacht: Merrie
Stokmaat: nu 1.55 m
Kleur: driekleur bont
Leeftijd: 2 jaar

“De moeder van Mila is een Haflinger maal Arabier die op een paardenmelkerij staat. Ze heeft al meerdere keren een veulen van een Friese hengst gekregen, maar elke keer hebben ze een andere kleur. Mila is de enige bonte.”

Toen Jayda twee jaar geleden bij de paardenmelkerij ging kijken mocht ze kiezen tussen een Haflinger of Mila. Dat is eigenlijk voor niemand te doen, want veulens zijn altijd schattig. Jayda viel voor het hoge schattigheidsgehalte van Mila en kreeg haar toen ze zes maanden was in haar bezit. “Het was best een schuw veulen, maar ze is uitgegroeid tot een lief knuffelpaard.” Paard? “Ze is nu bijna twee jaar en meet 1.55 m. Ze wordt zeker boven de 1.60 m”, denkt Jayda. Dat vindt ze een prima maat. “Ik ben zelf 1.58 m.”


Mila vindt niets eng

Als Mila oud genoeg is, wil ze er zelf graag voor het eerst op gaan zitten, maar het echte zadelmak maken laat Jayda liever aan een ervaren iemand over. Mila is haar eerste eigen paard. Voor nu wandelt ze veel met het jonge dier. “We doen veel grondwerk en ik laat haar spelenderwijs leren. Buiten is ze nu al verkeersmak, ze vindt echt niets eng.”

Gangen van een Fries

Als ze eenmaal op Mila kan rijden, wil Jayda met haar de dressuursport in en proberen zo hoog mogelijk te komen. “Ze kan echt heel leuk lopen. Haar benen gaan de lucht in als een Fries, ze heeft de gangen van haar vader. Verder heeft ze hele lange manen en een dikke staart. Haar voorpluk reikt tot haar neusgaten.” Van de Haflinger ziet Jayda niet veel terug. “Misschien haar wat rondere vormen en het sterke en eigenwijze: als ze eten ziet, wil ze erheen.” De Arabier ziet Jayden ook duidelijk in haar paard: “Ze heeft smalle beentjes, een heel mooi lang nekje en een wat smaller hoofdje.”

Het karakter van Mila is zoals hierboven al beschreven erg lief. “Ze bijt ook niet en trapt niet. Als ik een minpuntje moet noemen is dat misschien dat ze heel erg aan mij hangt. Als ik bijvoorbeeld een vriendin vraag even wat met haar te doen, trekt ze de hele tijd naar mij.”

Vind je de kruising Fries x Haflinger x Arabier een aanrader?

“Jazeker, het is echt een heel lief paard. In eerste instantie dacht ik bij deze combinatie dat ze misschien erg overbouwd zou worden, maar ze is juist mooi in verhouding. En ik vind haar gangen mooi.”

WhatsApp-Image-2021-03-20-at-21.15.53-1