Aimeeprins C89248EA-8161-4DF9-B7C1-1FBD05AF833A
Aimeeprins C89248EA-8161-4DF9-B7C1-1FBD05AF833A

De Kruising: Merens x Fries

Recreatie Opvallend Rassen

“Cassandra ’d Chimera  is een bewust gefokte kruising. ’d Chimera is de naam die de fokster gebruikt achter alle door haar gefokte paarden. Een Chimera is een mythisch monster uit de Griekse mythologie. Ik heb haar uit de Duitse Eifel van een Nederlandse mevrouw gekocht toen zij eigenlijk nog in de buik zat. Ik kwam daar altijd om een weekendje weg te gaan en buiten te rijden met haar paarden”, vertelt Aimée Prins.

De Kruising: Merens x Fries
Naam: Cassandra ‘d Chimera (roepnaam Cassie)
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.58 m
Kleur: zwart
Leeftijd: 7 jaar

Drachtige Fries

“Mijn verzorgpaard van die tijd was van de ene op de andere dag verhuisd en daar had ik zoveel verdriet van dat ik het besprak met de mevrouw uit de Eifel. Die vertelde dat haar Friese merrie Eva drachtig was van haar toen ongeveer 23-jarige Merenshengt Charmeur du Meche, omdat ze het leuk vond en de ruimte ervoor had. Ik kende beide paarden al een langere tijd en ze vroeg of ik het veulentje niet wilde kopen. Ik was toendertijd 18 jaar oud en ik vond het wel tijd voor een eigen paard.”
Halfbroers

Aimée liet het veulen 1,5 jaar opgroeien in de Duitse Eifel met een deel van haar halfbroers. “Ik heb haar daarna, en later ook haar broer, naar Velserbroek gehaald waar ze alweer 6 jaar op dezelfde stal staat.” Inmiddels is Cassie, zoals Aimée haar merrie noemt, zeven jaar oud. Overigens is Cassie een halfzus van Cheque d’Chimera die een poos terug in deze rubriek werd belicht.

Niet gitzwart

 “Cassie is zwart, maar niet gitzwart zoals de Merens hoort te zijn. In de zomer komt er vaak een bruine gloed over haar heen. Ze heeft echte ‘Merens billen’ wat betekent dat het een soort hartjes zijn als je haar vanaf achter bekijkt. Cassie lijkt het meeste op een Merens. Op het eerste oog lijkt een Merens op een Fries door de manen, de kleur en het behang, maar een Merens is een stuk kleiner en compacter. Cassie ‘gooit’ dan ook niet haar benen zo hoog op als een Fries en haar hoofd lijkt ook meer op dat van een Merens vind ik zelf. Haar karakter kan ik niet zo goed plaatsen in een van de rassen. Cassie heeft ook zeker geen hoge halsaanzet die een Fries wel hoort te hebben. Cassie heeft een eigen willetje en het was daarom een moeilijke weg voor mij van veulen naar volwassen paard.”

 “Cassie was vanaf jaarling al leider van een groep paarden die met elkaar buiten stond, maar was aan de andere kant een heel onzeker paard. Alleen lopen was eng en dan staakte ze. Het inrijden ging ook niet altijd van een leien dakje. Aan de ene kant schrok ze van alles wat bewoog, maar haar looplust erna was dan weer ver te zoeken. Na heel veel geduld, lessen en hulp van mijn stalgenootjes is dat allemaal goed gekomen.”

“Buitenrijden is waar Cassie en ik echt van genieten. Vooral door het bos rijden vindt zij echt geweldig. Het springen proberen wij op te pakken, maar dat vindt ze nog erg lastig. Zelf wilde ik eigenlijk altijd een springpaard dus ons doel is eigenlijk om een keer een springwedstrijd te doen. Wij proberen wel veel uit, zoals een clinic boogschieten te paard en sleeën in de sneeuw, wat hopelijk een opstapje is voor het mennen.”

Eigen willetje

“Naast het staken van vroeger en eigen willetje is Cassie onwijs gek op aandacht en kinderen en als je haar kent en haar eerlijk behandelt, zal ze voor je door het vuur gaan. Je kan Cassie urenlang poetsen en overal aanraken, ze wil altijd bij je staan en jou in de buurt hebben. Waar Cassie af en toe echt een lastig paard kon/kan zijn, is ze zo ontzettend puur met kinderen. Wij volgen samen de methode van E-quine en sinds we die methode hanteren wordt Cassie steeds zekerder van zichzelf en gaan wij nu echt samenwerken in plaats van met elkaar.”

Vind je de kruising Merens x Fries een aanrader?

“Ik vind de kruising heel leuk, maar ik denk persoonlijk dat de Merens puur gehouden moet worden en niet gekruist moet worden met andere rassen.”

107407943_3349931821724824_6952015373346305543_n
10259007_738698932848139_4824894661738870584_o
DSC_4452.jpg-logo