9C9E95F2-A013-4464-AFBE-19E730F1EE70
9C9E95F2-A013-4464-AFBE-19E730F1EE70

De Kruising: Fries x Appaloosa

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Gamble, een kruising tussen een Fries en een Appaloosa.

Naam: Gamble
Leeftijd: 5 jaar
Geslacht: Ruin
Kruising: Fries x Appaloosa
Kleur: Bruin-wit geboren, daarna zwart-wit geworden
Stokmaat: 1.68 m

Gamble is het paard van Sharon Bakker. Sharon: “We doen erg veel samen en proberen gezien de leeftijd van Gamble veel af te wisselen. We rijden dressuur, volgen af en toe een les en vinden het super leuk om naar het bos en strand te gaan. Ook gaan we een aantal keer per jaar met Gamble op vakantie naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ik let altijd goed op hoe Gamble zich voelt en of hij alles wat we doen aankan door zijn leeftijd.”

“Gamble staat ingeschreven bij het Barock Pinto Stamboek. Gamble is bruin-wit geboren en langzaam zwart-wit geworden. Hij krijgt nu steeds meer witte haren door zijn vacht heen.”

Bouw & karakter

Gamble is erg breed gebouwd. Sharon: “Bij Gamble zie je qua bouw en gangen duidelijk de Fries in hem. Hij heeft veel front en is erg breed gebouwd. Qua karakter is hij erg betrouwbaar, aanhankelijk en lief. Hij kan zeker ook fris en kijkerig zijn. Hij krijgt bij ons soms de naam ‘tank’ omdat hij erg sterk kan zijn.”

“Gamble heeft 2 halve blauwe ogen en een duidelijke Appaloosa tekening op zijn kont. De bouw heeft Gamble echt van zijn moeder, de Fries, en de aparte kleur van zijn vader, de Appaloosa.”

Band

“De band met Gamble is erg sterk. We kochten hem toen hij bijna 3 jaar was en hebben hem alles zelf aangeleerd, vanaf de basis. Daar zijn we super trots op!”

De kruising komt zelden voor volgens Sharon, maar Gamble was wel een bewuste kruising. “Tegenwoordig is een kruising tussen een Fries en een bont rijpaard erg populair. Mensen willen graag een bonte Fries hebben. Voor ons was het een gok op een Appaloosa als vader te kiezen. Het was namelijk dan niet zeker of we wel een bont veulen zouden krijgen. Vandaar dat dit paard ook de naam Gamble heeft gekregen, dit betekent ‘gokken’.

Vind je de kruising Fries x Appaloosa een aanrader?

Sharon vindt deze kruising absoluut een aanrader. “Het is een hele aparte verschijning en een erg imposant paard. Daarnaast hebben ze over het algemeen een gouden karakter. Wel denk ik dat deze kruising minder geschikt is voor kinderen, omdat ze erg sterk kunnen zijn en een pittig karakter kunnen hebben.

Bron: Bit & Cap

image3
image0
image6
image2
image4
image5
image2-1
image6-1
image6-2