kruising 2
kruising 2

De Kruising: Arabier x Paint

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Ginger, een kruising tussen een Arabier en een Paint.

Naam: Simply Red G, ook wel Ginger/Rooie
Leeftijd: 21 jaar
Geslacht: Merrie
Kruising: Arabier x Paint
Kleur: Red Roan
Stokmaat: 1.48 m

Simple Red G is het paard van Denisha van Heems. Denisha: “De moeder van Ginger was een echte puber, die door haar gedrag niet fijn te rijden was. Ze was bedoeld voor de manegelessen, maar omdat dit niet kon werd besloten met haar een veulentje te fokken. Er was toevallig een Paint hengst op de manege, die de merrie mocht dekken. Daar is deze knappe verschijning uit voortgekomen!”

“Ik rijd met Ginger dressuur op L1 +7 niveau. Ze heeft met haar vorige eigenaar M2 gelopen met punten voor het Z. Door een blessure hebben we 6 maanden niet gereden. Nu komen we langzaam weer op het oude niveau en zijn we rustig aan het trainen om weer te kunnen starten. Ginger geniet nog erg van het harde werken, maar als ze straks, door haar leeftijd, niet meer zo hard kan of wil werken gaan we lekker veel buitenrijden! Het belangrijkste vind ik dat ik kan genieten met haar. Aan haar gedrag is gelukkig nog niet te merken dat ze wat ouder is, af en toe is ze net een 5-jarige!”

Ginger is een Red Roan. “Ginger is een echte toverbal door de seizoenen heen. Soms is ze heel wit, soms is ze erg rood. Er is geen vast patroon, je weet nooit wanneer ze welke kleur gaat krijgen”, vertelt Denisha.

Bouw & karakter

“De Arabier in Ginger herken je echt aan het temperament dat ze heeft. Ze is heel gevoelig en kan snel ergens van schrikken. Ook kan ze heel mooi ‘showen’ dat ze Arabier in zich heeft. De Paint herken je aan de bouw. Ze heeft een hoge achterhand en kan goed zakken in de hoofd-halshouding. Hierdoor heeft ze soms wel de neiging om op de voorhand te gaan lopen. Ginger is erg breed gebouwd en kan zich goed groot maken, groter dan dat ze is.”

“Het bijzondere aan deze kruising vind ik dat ze zoveel pit kunnen hebben. Het mooie aan deze kruising vind ik dat ze de energie en het gedrag van een Arabier heeft, maar de bouw van een Paint. Ginger is hierdoor voor alles inzetbaar. Ze kent het western rijden en loopt in de dressuur. Het is een echte allrounder waar je alle kanten mee op kunt.”

Band

“Ik ken Ginger nog van vroeger, van de manege. Ze werd eerst gereden door de dochter van de staleigenaar en liep later in de lessen. Tijdens de manegelessen mocht ik vaak op haar rijden. Ik merkte dan wel echt dat het meelopen in de lessen niet haar ding was. Het is een paard dat je bezig moet houden, anders gaat ze dingen uithalen. Als ze zich gaat vervelen gaat ze rennen, bokken en wordt ze erg schrikkerig. Ginger is nu al een hele tijd van mij, en we vertrouwen elkaar echt. We kunnen daardoor goed op elkaar focussen.”

“Toen ze 20 jaar oud was, ging ze voor het eerst met mij mee op buitenrit. Ze wist niet wat ze zag, maar bleef erg rustig. Ze werd helemaal niet onzeker! We zijn echt gegroeid samen, en er is ons niks te gek. Ze vindt het heerlijk om lekker te tutten en gek te doen zonder zadel. Ook vindt ze het erg fijn als ik bij haar kom zitten in de stal of paddock. Wanneer Ginger je goed kent en vertrouwt gaat ze voor je door het vuur.”

Vind je de kruising Arabier x Paint een aanrader?

Denisha vindt de kruising Arabier x Paint zeker een aanrader. “Ik vind deze kruising vooral een aanrader als je eigenlijk geen paard wil, maar een pony te smal vindt. De Arabier kan erg smal gebouwd zijn, maar door het deel Paint in Ginger is ze toch mooi breed geworden. Zo krijg je een brede pony, met als je geluk hebt de bewegingen van de Arabier.”

“Ik heb pony’s altijd leuker gevonden, omdat deze toch wat ondeugender kunnen zijn. Omdat ik niet de grootste ben kan ik nog prima op de pony’s rijden!”

Zelf heeft ze nog nooit van de kruising gehoord: “In mijn omgeving heb ik nog nooit iemand gehoord die dezelfde kruising heeft als ik. Wel hoor je de kruising Arabier x Quarter horse. Veel mensen verwachten de kruising niet als ze Ginger zien en vinden het een aparte combinatie.”

Bron: Bit & Cap

kruiisng-2
Kruising-1
kruising-4
Kruising
Kruising
kruising-3
Kruising-1
kruising-3-1
Kruising-2
Kruising-3