Sabrina & Dreamy 4
Sabrina & Dreamy 4

De Kruising: Quarter x Duitse Rijpony

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met True Dream, een kruising tussen een Quarter en een Duitse Rijpony. 

Naam: True Dream
Leeftijd: 9
Geslacht: Ruin
Kruising: Quarter x Duitse Rijpony
Kleur: Palamino
Stokmaat: 1.51

True Dream is nog maar net in bezit van Sabrina Dijkstra, maar ze had gelijk een klik met hem. “Dit paard is nog geen drie maanden van mij. Wij zijn elkaar dan vooral nog aan het leren kennen door middel van grondwerk. Ik noem hem altijd Dreamy. Hij is altijd dressuurmatig gereden en ik ben zelf een allround western ruiter. 

Daarom heb ik besloten dit paard om te scholen naar het western rijden. Ik rijd zelf bitloos, terwijl dit paard gewend is altijd met bit gereden te worden. Gelukkig pakt Dreamy dit erg goed op. Hij is dit jaar ook meegewerkt naar het evenement EquiDay om mensen te inspireren over het omscholen van dressuur naar western. Verder rijden we veel buitenritten samen. De duinen zijn om de hoek bij ons en dit paard geniet daar ook erg van. Wie weet doen we in de toekomst samen nog wel eens een western wedstrijd.”


True Dream komt uit Tsjechië. Hij is nu al heel wat jaren in Nederland, maar ik weet helaas niet veel van zijn verleden. Voor mij was het in iedergeval geen bewuste keuze om voor deze kruising te gaan. Daarnaast heb ik zelf nog nooit eerder van deze kruising gehoord en weet ik niet of er nog anderen zijn. Ik ben altijd al gek op de palamino kleur geweest. Ik heb dan ook een western Paint horse gehad die ook een palamino was en waar ik een super gave klik mee had. Dreamy deed mij gelijk denken aan hem. Toen ik de advertentie zag en las dat er Quarter bloed in zit was het voor mij als western ruiter natuurlijk helemaal leuk om te komen kijken bij hem. Ik zocht een ruin met een rustig en eerlijk karakter. Dat heb ik zeker gevonden in Dreamy.”Bouw & Karakter

“Ik zeg zelf altijd dat zijn billen van een Quarter zijn. Van voren is hij smaller en dat heeft hij weer van de Duitse Rijpony. Hij heeft cob maat halsters, maar de oren van een groot paard. Echt erg grote oren in verhouding. Dat heeft hij niet van zijn moeder, maar ook niet van zijn vader die een Quarter is. Quarters hebben over het algemeen toch wel wat kleinere oren.”

“De gangen heeft hij weer van de Duitse Rijpony wanneer hij wat heet wordt. Over het algemeen is hij met rijden wel een coole kikker vanuit de Quarter. Toch kan hij ook best wat spanning opbouwen vanuit het niets, bijvoorbeeld op buitenrit als hij een gekke struik ziet. Gelukkig ben ik een zekere ruiter en stel ik hem dan gerust. Ik zeg dan tegen hem: ‘Kom op even weer die Quarter zijn’. Dat ineens spanning opbouwen herken ik niet vanuit de Quarters, maar het kan natuurlijk ook vanuit zijn verleden komen aangezien ik daar weinig vanaf weet.”

“Wat ik zelf zo bijzonder vindt, is zijn veelzijdigheid. Ik kom zelf uit de westernsport en daarom weet ik dat bepaalde Quarters die veel spiermassa hebben niet altijd makkelijk te trainen zijn. Het kan je namelijk tegenwerken. Dreamy heeft dat niet, hij is heel wendbaar en lenig. Daarnaast kan hij ook zeker een leuk dressuurproef lopen. Als hij los rent toont hij graag zijn dressuur gangen en met het oppakken van western is hij juist heel kalm en cool onder het zadel. Hij heeft dan gauw wat vlakke gangen die je veel in western tegenkomt. Dat maakt dit paard een echte allrounder die graag alles goed voor je wil doen en erg trouw is.”

Band

Sabrina: “Ik heb hem nog maar net natuurlijk, maar we zijn een goede band aan het opbouwen. Het is een zeer lief paard en dat zag ik gelijk toen ik hem te koop zag staan. Ik wist gewoon dat dit paard bij mij zou passen. Ik heb meerdere paarden gehad, maar met Dreamy voelde ik gelijk een klik en een wauw gevoel. Hij heeft mij veel vertrouwen. Dreamy is erg gehecht aan mij en dat vind ik fijn om te zien. Ik ben ook ontzettend gehecht aan hem. Hij is zo leergierig en wil graag dingen goed voor je doen. Een fantastisch paard.”

Vind je de kruising Quarter x Duitse Rijpony een aanrader?

Sabrina vindt de kruising een echte aanrader. “Ik vind het wel een aanrader omdat hij qua lijf niet heel veel massa heeft. Dreamy is iets atletischere gebouwd en dat zie je dan wel snel met deze kruising. Hij heeft een eleganter hoofd dan die enorme kaken van Quarter. Toch ieder heeft zijn eigen smaak natuurlijk over wat mooi en niet mooie uiterlijke kenmerken zijn bij een paard. Dreamy is in iedergeval een paard dat veelzijdig inzetbaar is en daarmee ook in verschillende western disciplines. Mocht iemand een veelzijdig paard zoeken is deze kruising wel een aanrader denk ik.”

Bron: Bit & Cap

Sabrina-Dreamy-2
Sabrina-Dreamy-3
Sabrina-Dreamy-5
Sabrina-Dreamy-1
Sabrina-Dreamy-6
Sabrina-Dreamy-2-1
Sabrina-Dreamy-3-1
Sabrina-Dreamy-5-1
Sabrina-Dreamy-1-1